onsdag 29 oktober 2014

Maktmissbruk eller okunnighet?

Idag har jag mycket i huvudet. Många tankar snurrar.


I Vimmerby har man gjort en undersökning av den kommunala ekonomin. Det är Sveriges Kommuner och Landsting som gjort detta. De redovisade undersökningen på senaste kommunfullmäktige.
Vimmerby kommun har ovanligt, för att inte säga anmärkningsvärt, hög placering av barn i sk. LVU-hem och familjehem. Hela 50% högre antal per 1000 barn än liknade kommuner. Högre än länet och högre än riket.
En del vill hävda att det beror på att just Vimmerby har många kriminella och missbrukare och dessutom att den förebyggande vården av barn och unga sparats in på tidigare.
Det är möjligt att det är en bidragande orsak. Jag vet inte eftersom jag inte är informerad om det.
Jag tror inte att det är hela sanningen!

Min egen personliga reflektion är att det finns flera orsaker.
För det kan väl inte vara så att det sitter socialsekreterare, eller vad det nu kallas, och handlägger ärenden in absurdum. Att de är övernitiska? Att de låter sin personliga värderingar styra?
Det kan väl inte vara så att de nekar fullt friska ordentliga föräldrar att träffa sina barn som tidigare omhändertagits på förälderns begäran på grund av att föräldern då var sjuk?
Och som fortfarande håller barn och förälder åtskilda trots att föräldern inget hellre vill än att träffa sitt barn. Och som INTE uppmuntrar familjehemmet att se till att kontakten mellan barn och föräldrar blir så bra det bara kan? 
Det kan väl inte vara så att socialen inte gör vad de kan för att förälder och barn ska ha en bra relation och kontakt?
Det kan väl inte vara så att de ser ner på en förälder bara för att föräldern tidigare varit sjuk och då var så klok att man bad om hjälp.  
Det kan väl aldrig vara så att vissa socialarbetare väcker orosanmälan mot familjer som får nya familjemedlemmar bara för att föräldern tidigare varit sjuk?

Joo då det kan det. I Vimmerby. Så det så.
 
Jag blir så ledsen när jag får veta sådant här.
Att man dessutom vill stämma föräldern inför tinget för att ta ifrån föräldern vårdnaden om barnet som föräldern tidigare lämnat ifrån sig frivilligt medan föräldern var sjuk!
Ska det verkligen få vara så?
Det tycker inte jag.
Jag känner föräldern rätt väl. Det är en mjuk försiktig kärleksfull människa som har svårt att ta strid mot myndigheter. De myndigheter föräldern så naivt bad om hjälp i en svår livssituation.
De myndigheter som nu gör "allt" för att ta ifrån föräldern det barn som lämnades i myndighetens vård frivilligt. Som vistas i ett familjehem som inte heller har medverkat till att kontakten mellan barn och förälder hållits.
Det barn som inte fått träffa sin förälder på flera år eftersom myndigheten meddelat att föräldern inte får det. Anledningen är obegriplig.
Föräldern har hela tiden hävdat att få träffa sitt barn. Föräldern har försökt skicka kort och presenter till sitt barn. Föräldern vet aldrig om barnet får presenterna eller korten eftersom familjehemmet inte uppmuntrat barnet att skriva eller ringa till sin förälder.
Familjehemmet vill inte heller att föräldern skriver eller ringer eller skickar något till sitt barn.
Socialförvaltningen/nämnden har nu stämt föräldern inför tinget för att socialförvaltningen vill ta över vårdnaden av barnet. Vårdnaden som föräldern hela tiden haft.
Mitt hjärta blöder och svämmar över för den förälder som blir drabbad av detta.
Nu har dessutom denna nitiska socialförvaltning/nämnd lämnat in en s.k. Orosanmälan mot föräldern eftersom föräldern som numera är gift och bor i en annan kommun har fått en ny liten bebis. Jag mår illa. Föräldern är fullt frisk! Det har föräldern låtit meddela till den socialarbetare som har hand om "fallet". Flera gånger dessutom. Läkare som varit inblandad anser att föräldern är fullt frisk! Alla vi som känner föräldern anser att föräldern är fullt frisk, såvitt vi med vår erfarenhet kan bedöma.

Mitt hjärta blöder också för detta barn som berövats sin förälder.
Vad ska barnet tro?
Varför kommer aldrig min förälder?
Varför ringer aldrig min förälder?

Man kan verkligen undra vad de vuxna som har hand om detta barn har sagt till barnet? Har de berättat för barnet att föräldern vill komma på besök? Har de berättat för barnet varje gång föräldern ringt? Skrivit?
Om jag var det barnet skulle jag tro att min förälder svikit mig och att min förälder inte älskar mig. Jag skulle nog inte säga till mina familjehemsföräldrar att jag längtar efter min förälder. Jag skulle nog ännu mindre säga det till en "socialtant".  Som barn skulle jag nog tro att min förälder övergivit mig för gott eftersom föräldern aldrig verkar bry sig.
Inget kan vara mer fel! Föräldern bryr sig! Föräldern vill inget hellre än träffa sitt barn och tala om för barnet hur älskat det är. Föräldern har kontakt med barnets skola för att på det sättet få veta NÅGOT om sitt barn.

Detta är en olustig historia som är verklighet i Vimmerby och som får mig att undra:

FINNS DET FLER EXEMPEL i Vimmerby som handlagts på samma ödesdigra sätt?

Jag önskar att jag känt den här föräldern då, när det var jobbigt och föräldern blev sjuk. Då hade jag kunnat hjälpa innan det gick så galet...

Man kan läsa om Socialtjänstlagen SOL och Lagen om vård av unga  LVU på hemsidan


Hoppas ni får en fin dag!

Eva

måndag 15 september 2014

Mitt hjärta gråter idag...


Idag har jag mycket svårt att koncentrera mig. Tusen tankar snurrar i mitt huvud.
Ca 3/4 miljon människor har röstat på SD, Sverigedemokraterna. Ett parti som inte vill ha några flyktingar i Sverige.
Som räknar ut dem ens innan de kommit hit!
Jag kan aldrig förstå detta.
För ungefär tjugo år sedan var det ett annat krig, det på Balkan, som gjorde att flyktingar i massor kom till Sverige.
Några av de finaste människor jag vet kom då. De var välkomna!
De allra flesta, som stannade kvar, arbetar och bidrar till den svenska välfärden.
Jag har mycket svårt att förstå att vi i Sverige, med den goda ekonomi vi trots allt har i vårt land, inte skulle ha råd att ta emot de som flyr krig och död.
 
Det blev en valseger i riksdagsvalet för de rödgröna. En valseger, som vars sötma ändå måste ha en viss besk bismak genom att de blir en minoritetsregering med ett stort SD som vågmästare.
Jag tillhör personligen den kategori av människor som egentligen borde känna mig nöjd med att de rödgröna vann valet i Sverige. Jag är nämligen bidragstagare, har sjukbidrag och lönebidrag. Ska bli pensionär om knappt ett år. Så jag borde vara nöjd och glad.
Det är jag inte.
Jag ser inte först och främst till mig själv. Jag ser bortom min egen egoistiska horisont.
Jag har det bra som jag har det. Jag behöver inte mer än jag klarar mig. Och det har jag redan.
Några av mina närmaste är äldre kvinnor med s.k. fattigpension. Det vill säga de har inte haft några större ekonomiska inkomster under sina liv. De har varit hemmafruar och tagit hand om sina barn och sin familj. De behövde ingen barnomsorg som kostade samhället stora pengar.  Inte heller var de sjukskrivna från sitt hemmafruarbete. Men de klarar sig på sin pension.
Det jag nu är orolig för är hur alla vi som bor på landsbygden och i landsbygdens små städer och samhällen ska fixa detta. Hur kommer det att gå för alla företagsamma människor, alla entrepenörer?
Hur ska vi mobilisera för att inte stå som de stora förlorarna?
Hur ska alla små nystartade företag klara sig? Många av dem är så kallade RUT-företag.
Höjda skatter, höjda drivmedelsskatter, höjda avgifter på lastbilar, höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar. Halvering av RUT-avdrag.
Det är några av de vallöften de rödgröna gått till val på.
Jag vill inte ha högre pension på bekostnad av att ungdomarna inte kan få riktiga jobb.
Ungdomarna som är vårt lands framtid.
Jag vill inte ha högre pension för att kvinnor i RUT-företag ska stå utan arbete.
Kvinnor som väldigt ofta bor och arbetar på landsbygden.
Jag vill inte ha högre pension för att entreprenörer och åkerinäring ska få ökade kostnader i form ar drivmedelsskatter och kilometerskatter.
Företagare som ofta har sin verksamhet på landsbygden. Skogs- och lantbruk till exempel.
Jag vill inte heller ha högre pension för att ungdomar ska få svårare att få en riktig anställning för att man höjer arbetsgivareavgiften för ungdomarna.
Jag vill inte ha höjd pension genom att man höjer matmomsen till det dubbla för alla som serverar mat i restauranger, hamburgerbarer, pizzerior  cafeterior, med flera.. Det drabbar också den yngre befolkningen i arbetsför ålder och ganska många små företag som lever på turismen. De allra flesta på landsbygden och i små orter/städer.
Jag vill definitivt inte ha höjd pension för att vi ska stoppa invandringen av asylsökande medmänniskor.
Jag vill inte betala priset för att så många andra ska få det sämre.
Jag är definitivt orolig för hur det ska gå.
Jag hoppas att de partier som nu kommer att sitta i opposition i Sveriges riksdag kommer att göra allt för att mina farhågor inte ska besannas.

lördag 13 september 2014

I den bästa av världar...


Jag bor i en s.k. tätort på landsbygden. I Frödinge i Vimmerby kommun.
Jag har det ganska bra här. Här finns t.ex. skola, barnomsorg, hemtjänst, affär, mack, föreningar och arbetstillfällen.
Men alla som bor på landsbygden bor inte i mindre tätorter. De bor överallt. En del ganska långt bort från närmaste affär. Eller skola, mack, barnomsorg och arbetstillfällen. Men de vill bo på landsbygden ändå. De vet att de inte kan få precis all den service som man kan få i staden.
Jag vill kunna streama TV-program och ladda ner filmer.
Därför behöver vi en riktigt bra bredbandsuppkoppling.
Det har inte alla idag. Förhoppningsvis kommer många att kunna få det men det dröjer länge och vi behövde det igår.
Därför behöver vi skynda på bredbandsutbyggnaden som är planerad.
Jag vill kunna ringa och bli uppringd även om jag inte är hemma.
Därför behövs bra mobiltäckning. Den är ganska dålig på många håll på landsbygden. Det finns ”tomma områden” där man med svårighet kan ringa med mobilen. Man måste ofta förflytta sig för att få täckning.
Därför behövs en undersökning av hur bra mobiltäckningen egentligen är på landsbygden. Det behövs också för att kunna ha mobilt bredband där det inte finns fast bredband.
Jag vill ha bra allmänna kommunikationer.
Därför behövs bra bussförbindelser där folk faktiskt bor.
Alltfler bussar går längs de stora riksvägarna, vilket försvårar för många att ta sig till hållplatserna. Man ska inte behöva ha bil för att kunna åka buss! Därför behövs fler turer med närtrafiken.
Jag vill också att våra barn och ungdomar ska kunna ta sig till och från skolan på ett säkert och bra sätt även om de råkar bo på landsbygden. Därför behövs bra skolskjutsar som gäller även för barn och ungdomar som har dubbelt boende hos föräldrar som lever åtskilda.
Jag vill också att ungdomarna ska ha möjlighet att delta i de aktiviteter som finns inne i centralorten. Därför behövs bra bussförbindelser även kvällar och helger. Även för de ungdomar som råkar bo på landsbygden. Där borde det finnas närtrafik som man kan ringa till om man behöver åka.
Jag vill att äldre ska kunna känna trygghet där de bor. Därför behövs en väl fungerande äldreomsorg.
Därför behövs bredband för att kunna utveckla hemtjänsten och ha moderna trygghetslarm.
Därför behövs också bra bussförbindelser ända ut på landsbygden.
Jag vill att barn, ungdomar och äldre ska få bra mat i skolan och äldreomsorgen.
Jag vill att barn och gamla ska kunna äta närproducerad svensk mat
Därför behövs en bra organisation och klara mål för att kommunen ska kunna göra upphandlingar som genererar arbete i omlandet. Att man ska kunna köpa varor som är producerade í enlighet med de svenska lagarna är för mig självklart, men inte alldeles enkelt med de regelverk som finns kring offentlig upphandling.
Jag vill att landsbygden ska vara åtkomlig, särskilt för transporter till landsbygdsföretagare.
Därför behövs bra vägar. Både allmänna och enskilda.
Därför behöver man stärka upp bidragssystemet till enskilda vägar så att vägarna blir så bra som det är möjligt.
Jag vill ha en levande landsbygd med människor som trivs, bor och verkar där.
Därför står det ”Landsbygdentusiast” på mitt visitkort.
Jag har i många år engagerat mig ideellt med landsbygdsutveckling och försökt påverka genom att vara aktiv i flera forum. Jag har också varit aktiv politiker genom Centerpartiet.
Nu börjar jag närma mig pensionsåldern men jag ger aldrig upp min kamp för en levande bygd. En bygd som pulserar av liv. Där det finns företagande, skolor, barnomsorg och sist men inte minst bostäder där unga kan bo när de ska bilda familj.
Jag kommer även i fortsättningen att försöka påverka i stort och smått för att landsbygden ska förbli attraktiv att leva och bo i.
Staden behöver landet och landet behöver staden.

ALLT kan inte finnas på landsbygden, en del får lov att finnas i centralorten. Skolornas högstadie, gymnasium, äldreboende för de äldre som behöver mest vård och omsorg.
I staden kan finnas sådant som av ekonomiska eller andra skäl inte kan finnas på landsbygden.
Stad och land – hand i hand.
 
Imorgon ska jag rösta! Om du inte gjort det än så gör det du också!

fredag 12 september 2014

”Flygandes fågel hittar alltid något, Sittandes hittar inget”


På Söndag är det en högtidsdag. Då är det Valdagen 2014.
Då ska jag gå och rösta på Centerpartiet och sätta ett kryss, personrösta, på den jag har som favorit i respektive val.

Hade idag jobbat klart på utsatt tid!
Jobbar normalt två timmar varje dag. Oftast mellan 8-10 även om jag kan flexa tiden hela dagen.
Arbetar åt en förening i länet.
Det känns riktigt bra att ha fått den hjälpen från Arbetsförmedling, Försäkringskassa och Sjukvården så att jag kan ha ett anpassat arbete.
Det ger mig självkänsla och människovärde.
Mitt funktionshinder syns inte. Men det finns.
Jag har inte blivit utförsäkrad. Från början var jag sjukskriven heltid. Försökte komma tillbaka till jobbet, men det gick inte. Fick efter två år sjukbidrag.
Fick gå på olika aktiviteter genom Försäkringskassan, en del bra och en del mindre bra.
Jag fick möjlighet att efter min förmåga läsa in en del betyg på distans. Det var som en del i min rehabilitering. Självklart tog det betydligt längre tid än om jag varit fullt frisk.
Har hela tiden siktat mot att kunna arbeta igen. Har arbetstränat flera år hos LRF bland andra. När det blev regeringsskifte 2006 var jag rädd att det skulle bli som många spådde. Att jag skulle bli utförsäkrad. Det blev jag INTE.
Det var många möten med Försäkringskassa, Sjukvården, Terapeuter, Coacher, och arbetsgivaren som jag då hade. 
Så småningom blev jag uppsagd från mitt arbete som dagbarnvårdare, efter dryga 25 år i Vimmerby kommun, eftersom kommunen inte kunde placera om mig. Jag var då arbetslös och hade sjukbidrag.
Anmälde mig direkt på Arbetsförmedlingen. Därefter fick jag hjälp av en av arbetsförmedlingen utsedd jätteduktig coach. Först skulle jag arbetsträna för att se om jag överhuvudtaget skulle kunna arbeta och i så fall hur mycket och med vad. Det tog ganska lång tid, men under hösten 2010 kom man fram till att jag nog skulle kunna arbeta 25% med lönebidrag, ett s.k. anpassat arbete.
Det skulle vara inom administration.

Jag var jätteglad.
Jag har ju en passande utbildning i botten med Företagsekonomi och Logistik. Har läst engelska och tyska. Tog studenten som Vuxenstuderande 2003 och läste in Logistik 1 o 2 på distans mot högskolan i Trollhättan.
Nu gällde det att hitta någon som skulle vilja ha en gammal sjuk kvinna anställd. Jag hade ju fyllt 60 år.
Inte det allra bästa läget. Frågade runt lite och så småningom efter nyåret 2011 fick jag napp! Det kändes skönt eftersom mitt sjukbidrag på 100% skulle gå ner till 75% under våren. Jag hade ju 25% arbetskapacitet.

 Detta är en solskenshistoria från levande livet, mitt eget liv.
Jag arbetar nu åt Hela Sverige ska leva i Kalmar län, Länsbygderådet, där jag tidigare varit ordförande några år. Jag arbetar hemifrån och har kontakter med många lokala utvecklingsgrupper/föreningar i länet. Det är ett givande arbete. Ibland får jag åka ut och träffa representanter för föreningarna också.

Jag gillar ju möten med människor.
Under hela den här tiden har jag för att inte bli isolerad, varit med i lokala föreningar. Särskilt föreningar där man har sikte på landsbygden och dess utveckling, eftersom jag brinner för det.
Man kan inte sitta still och vänta på att någon annan ska göra saker åt en.

Det finns ett ordstäv:

”Flygandes fågel hittar alltid något, Sittandes hittar inget”

Jag önskar alla mina läsare en trevlig helg!

söndag 7 september 2014

Närproducerat ger jobb i närområdet


Det finns kommuner som hittat sätt att upphandla lokala närproducerade råvaror till kommunens kök.

Jag skulle gärna se att Vimmerby kommun gjorde en omvärldsspaning för att se vilka kommuner som lyckats med upphandlingen av närproducerade varor och sedan ta vara på de erfarenheter som gjorts. Ett exempel är Ödeshög där kommunalrådet Magnus Oscarsson knäckte koden för att upphandla närproducerade lokal varor. Han vill att den mat kommunen serverar ska hålla hög klass och ge bygdens livsmedelsproducenter jobb. Kommunen kräver att man ska få besöka gården där varan produceras.
Mer om det kan man läsa denna vecka i tidningen Land nr 37.

Allt fler efterfrågar närproducerade varor och tjänster. Allt fler, i synnerhet ungdomar, blir allt mer medvetna om att det har betydelse för miljön att det de äter är så närproducerat som möjligt. Vill vi att det vi lägger på tallriken ska vara framställt i enlighet med svenska lagar och regelverk?
Självklart tycker många.
Jag tycker att det är lite av dubbelmoral om man i de allmänna köken inte lever upp till den svenska djurlagstiftningen när man köper och serverar mat som inte är producerad med samma regler som gäller i Sverige.
Så därför vill jag att man i min egen kommun, Vimmerby, gör allt vad man kan för att man ska upphandla och köpa in svenska närproducerade livsmedel.

Centerpartiet tror på närhet.
Det gör jag också.
Vad tror du på?

 

torsdag 4 september 2014

Maten är bland det viktigaste vi har


Har funderat lite

Som politiker kan jag inte lova något jag inte kan hålla.
Jag kan bara säga vad jag vill ska hända. Vilka framtidsvisioner jag har.
Jag kan lova att försöka få igenom vissa frågor. Men lovar jag något konkret riskerar jag att många människor blir besvikna, eftersom jag inte är ensam om att bestämma.
I den bästa av världar, från min horisont, hade mitt parti Centerpartiet mest att säga till om.
Nu är det inte så. Även om jag verkligen hoppas på framgång i valet!
Därför kan jag bara hoppas att det blir så eftersom jag vill så mycket.

En sak vill jag riktigt mycket!
Jag vill att barnen i förskolor och skolor och de gamla på äldreboendena ska få ärlig mat.
Att alla de som serveras mat från kommunala kök ska få bra mat.
Jag vill att de ska få sådan mat som jag själv vill äta.
Antibiotikafri, närodlad mat. Så mycket som bara går.
Mat som är producerad efter våra svenska lagar och bestämmelser.
Jag som handlar min mat själv kan välja bort importerat kött, fläsk, fisk, fågel och ägg till exempel.
Jag kan välja något annat från min nära geografiska omvärld.
Jag kan köpa närodlade grönsaker på Bondens torg om jag vill.


Vimmerby kommun måste, som jag ser det ur mitt gröna perspektiv, tänka på hur och varifrån de upphandlar maten

Maten är bland det viktigaste vi har.

Idag läste jag en artikel i Vimmerby tidning om två skolflickor som tagit ställning.
De äter inte kött som serveras i skolan om de inte vet att köttet är svenskt.

Tror att det kan bli fler än de två!

onsdag 3 september 2014

Lite funderingar om Förskolor och annat

Vi närmar oss valet
Den 14 september är den officiella valdagen.
Men de som vill kan förtidsrösta.
Det är många som väljer detta alternativ.
Även s.k. Budröstning finns.
Där kan även kommunen vara behjälplig genom två bud.
Therese Jigsved och Bengt Westrin är kommunala bud
De som har behov av hjälpen kan kontakta Vimmerby kommun.
Det är bra att det finns så att alla har möjlighet att rösta.


Självklart vill jag att så många som möjligt röstar på mitt parti Centerpartiet.
Men det allra viktigaste är ändå att man röstar, och röstar på ett parti man sympatiserar med.
Blankröster räknas ju inte och kan inte heller få något mandat i vare sig kommun, landsting eller riksdag!
Centerpartiet står för många bra värderingar enligt mitt tycke.
Det är det parti som verkligen står upp för landsbygden och för att Hela Vimmerby kommun ska leva!
Det finns många andra partier som har pratat om att de värnar landsbygden, men när man ställer konkreta frågor så vet de ibland inte vad de ska svara.


Ett exempel där Centerpartiet gjort skillnad i Vimmerby är bidragen till de enskilda vägarna i kommunen.
Det var Ingela Nilsson Nachtweij som hittade pengarna till det och som lade fram ett förslag till kommunstyrelsen om att stärka anslagen till asfaltering av enskilda vägar. Det beslutades sedan att så skulle bli! Tack Ingela för detta!


Förskolor i kommunen.
Det är viktigt att vi har en bra förskoleverksamhet i hela kommunen.
Det finns förskolor på de flesta håll idag. Olika stora anpassade efter barnantal och behov. I kommunen finns 17 förskolor varav ett par i fristående regi.
Nio av dessa sjutton finns i tätorten Vimmerby.


Företrädare för Centerpartiet hade länge hävdat att man behövde åtgärda de problem med fukt och mögel som fanns i Vimargårdens och Vitsippans förskolor. Att det tagit lång tid berodde inte på ovilja att åtgärda problemen. Man försökte med diverse åtgärder innan man tvingades inse att det gått för långt. Det var många turer och provtagningar innan man först fattade beslut om att riva Vimargården och sedan flytta ur Vitsippan Besluten som togs att bygga nya förskolor var helt riktiga.
Dessutom hade behovet av antal platser ökat under tiden.
Det har från visst håll pratats om s.k. "förskolebaracker" som nu tagits bort.
Det är riktigt att de försvunnit från tätorten Vimmerby där de fanns vid Skoghaga förskola under projekterings och byggtiden av den nyaste förskolan i Vimmerby tätort, Lunden.
Förskolebaracken som togs bort i Vimmerby finns nu i Frödinge vid förskolan Kotten där behovet av platser ökat.
Så den finns kvar men på annan plats.
Den var  en bra tillfällig lösning när den nya förskolan, Skogsbacken vid Snokebovägen, inte räckte till medan man byggde ytterligare en ny förskola, Lunden vid Bysjövägen.
Att det föds så mycket barn i trakterna runt Frödinge måste vi se som positivt. Att man då under en tid har en barack för att lösa uppgången av behovet måste ändå ses som klokt.
Baracken är fin och specifikt inredd för förskoleändamål med alla faciliteter som behövs för detta.


Tyvärr finns inte s.k. nattis ännu i kommunen, men behovet finns och ökar av barnomsorg sena kvällar och nätter. Detta är något man måste ta ställning till.
Tidigare fanns kommunala dagmammor som kunde ta emot barn på udda tider. De finns inte längre.
Min absolut personliga uppfattning och övertygelse är att det måste lösas relativt snabbt så att ensamstående föräldrar kan ta de jobb de blir erbjudna. Idag tvingas en del att avstå från arbeten på grund av att det inte finns kvälls och nattbarnomsorg. Det är en kostnadsfråga, det ska man inte sticka under stol med, men det kostar för en del kommuninnevånare att de inte kan jobba. Alla har inte släkt och vänner som kan ställa upp!
I förlängningen kostar det kommunen tappade skatteintäkter och kanske ökade kostnader i form av försörjningsstöd till den som inte kan ta de jobb som finns på grund av avsaknad av barnomsorg.




Läs gärna Ingela Nilsson Nachtweijs blogg. Där finns många goda tankar.


http://ingelann.blogspot.se/


Ha en fortsatt bra dag!











tisdag 26 augusti 2014

Snart kan vi se framåt och uppåt!



Jag är Centerpartist och jag är stolt över det.
Moderaterna vill gärna att det ska se ut som om endast de är att tacka för Vimmerbys utveckling de senaste fyra åren.
Kan hålla med om att det i Vimmerby nu har blivit färdigt mycket av det som planerats sedan länge och att även nytt tillkommit. En del har kostat stora summor, men vi får hoppas att de ger utdelning i framtiden.


Att kommunfullmäktige beslutat i många bra frågor även under den senaste mandatperioden för att föra Vimmerby framåt kan jag också tycka är riktigt bra.
Kommunfullmäktige, som är högsta beslutande organ i kommunen, består av 49 ledamöter och av dessa är moderaterna 13. Även de övriga partiernas representanter i Kommunfullmäktigen har haft del i framgångarna, mer eller mindre.
Som ordförande sitter en mycket duglig kvinna, Centerpartisten Ingela Nilsson Nachtweij.


Äldreboende
Att man planerat ett nytt äldreboende är ingen förstasidesnyhet.
Det har man gjort i många år, men fått ändra inriktning sedan det visat sig att det var omöjligt att förverkliga planerna på en utbyggt och ombyggt Eken.
Att bygget nu kostat mer än planerat beror delvis på att man anlitade konsulter som inte gjorde vad man hade förväntat sig. En ordentlig markundersökning. Delvis berodde det på att marken man skulle bygga på visade sig vara riktigt dålig bitvis. För de flesta Vimmerbybor var det inte förvånande.


Idrott
Att CEOS vallen nu i det närmaste börjar bli färdig är en av de allra viktigaste framgångarna. Detta rör väldigt många inte minst ungdomar i vår kommun. Det är nog tur att det inte blev något av planerna på en ny arena öster om staden. Det hade inneburit att många miljoner som tidigare satsats på CEOs hade varit förgäves. Tack vare att Centerpartiets företrädare var så "envisa" så finns nu en jättefin anläggning nere vid CEOsvallen.


Förskola - baracklösning
Att man byggt en ny förskola i stället för den som man fick lämna på grund av att den var angripen av svamp/mögel är jättebra. Det är ett viktigt tillskott inom barnomsorgen i Vimmerby stad.
Det var så akut så man fick ta till en tillfällig lösning med en hyrd barack som man kunde använda under byggtiden. Den ställdes på tomten till den förskola man byggde för några år sedan. Baracken var anpassad speciellt för ändamålet.
Numera återfinns denna barack vid förskolan Kotten, i Frödinge. Det har fötts väldigt många barn i den östra delen av Vimmerby kommun och därför är behovet just nu större än vad den ordinarie förskolan Kotten kunde ta emot.
Jag har ett barnbarn som går där så jag vet att det är en fin tillfällig lösning.
Så baracken finns kvar i barnomsorgen.


Fiber
Att kommunen satsar på fiber har väl inte undgått någon. Att det varit många turer i just den frågan har nog inte heller varit någon hemlighet.
Jag är den förste att applådera om jag får fiberbredband i mitt hus i Frödinge samhälle.
Hade man gjort det på något annat sätt kanske jag  allaredan haft det.
Men beslutet att Vimmerby kommun skulle ha ett eget fibernät togs även det i kommunfullmäktige.
Det fanns flera förslag till lösningar, men eftersom de flesta i kommunfullmäktige röstade för att Vimmerby kommun skulle ansluta sig till IT-sam och äga fibernätverket själva så fick det bli så.
Att det skulle dra ut på tiden så länge som det gjort hade nog ingen trott i inledningsskedet.
Detta har medfört att en del hyresvärdar i staden valt att ansluta sig till ett kommersiellt nät eftersom hyresgästerna vill ha bra och snabba internetuppkopplingar.
Det vill vi ha på landsbygden också, men vi lär få vänta. Utanför tätorterna måste bygalagen gräva själva. Några byalag är igång på flera håll. Det finns ännu inte byalag överallt. Hur det ska gå med att få fiber i de områdena får framtiden utvisa.


Entreprenörer och upphandling
Men det som ändå betyder allra mest är att Vimmerby sedan mycket länge är en kommun med många småföretagare. Många entreprenörer. De sysselsätter väldigt många kommuninnevånare. Som betalar skatt i vår egen kommun.
Jag hoppas att de får möjlighet att leverera tjänster även i fortsättningen.
Under den senaste mandatperioden har man gjort en del upphandlingar som inte gynnat de lokala entreprenörerna. Det är synd. Man borde kanske titta lite mer på hur man skriver upphandlingsunderlaget, så man ger de lokala entreprenörerna och företagarna en chans att vara med. Det är lokala jobb som försvinner när stora entreprenörer från andra delar av vårt land vinner upphandlingarna.


Företagares satsningar
Att så många företagare satsar på att bygga ut eller bygga nytt för att kunna utvecklas är verkligen bra och positivt för sysselsättningen i kommunen. Det tyder på att man har och har haft ett bra företagarklimat i Vimmerby. Det är inget nytt. Men jag hoppas innerligen att det fortsätter.
Det betyder också att fler kan få jobb. Om fler får jobb kommer mer skattekronor in och Vimmerby kommun och dess fullmäktige kan få en bättre ekonomi. Då kan man satsa mer på det en kommun ska satsa på:
Skola vård omsorg och infrastruktur. Och om det finns utrymme även på kultur och fritid.


Jag hoppas att alliansen fortsatt får styra i Vimmerby och självklart hoppas jag på att Centerpartiet återtar minst de mandat man haft tidigare.


Jag kommer att lägga MIN röst på Centerpartiet!









måndag 26 maj 2014

Solen skiner, men inte i mitt hjärta

Funderar på hur en del människor tänker och känner..

Jag vet att vi lever i ett demokratiskt samhälle där alla som har rösträtt har rätt att välja vilket parti de vill.
Tråkigt bara att så många väljer ett främlingsfientligt parti som verkligen inte är för den demokrati och medmänsklighet vi har strävat efter så länge och så många har arbetat för i vårt land.


Jag minns när jag var barn.
Då levde vi i efterkrigstidens tidevarv. Mina föräldrar, mor- och farföräldrar levde och kunde berätta hur det varit under krigets fasor. Då var ändå Sverige ett av de länder som var förskonat från invasion av främmande makt. Men ändå hade man det väldigt svårt.
INGEN skulle då ha kommit tanken ens att bilda ett parti som exkluderar den största delen av jordens befolkning på grund av etnicitet, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.
Jag minns självklart inte krigets fasor när Nazityskland försökte göra Europa till EN stat med en "ras". Den ariska som den som skulle leda mänskligheten framåt.


Vi vet alla hur det började om vi läst på vår historia.
Med tal om att vissa folkgrupper stod i vägen för Nazisternas mål och önskan om framgång.
Med eggande tal om att man skulle lösa alla problem. Att alla skulle få det bättre.
Utom möjligen de som inte var önskvärda. Då var det judar och romer som utsattes värst.
Vi vet också hur hemskt de "brunskjortade" bar sig åt.
Vi vet också att en hel värld reste sig mot detta fascistiska synsätt.
Nazister och fascister förlorade kriget den gången.
För att mänskligheten inte ville ha det, som nazister och fascister förespråkade.
Det tog otroligt lång tid att återhämta sig efter krigets fasor och förstörelse.


Nu växer de sig starka igen. De intar den politiska scenen. De får allt större makt.
De har skolat sina ledare i retorikens ädla konst.
Jag är rädd att folk har gått på lögnen om att "invandrarna förstör ekonomin för oss infödda och att de tar våra arbeten".


Varför ska inte vi hjälpa dem som har det svårt?


Om det vore tvärt om?
Om Sverige hade varit ett land i krig och elände. Om vi svenskar hade varit tvungna att söka asyl och skydd i ett annat land.
Hur skulle man då ha velat bli mottagen i det främmande landet?
Skulle man ha velat bli satt i interneringsläger eller skjutsad tillbaka för en ytterst osäker framtid, kanske död?


Jag skulle inte tro det.
Jag är djupt bedrövad över människosynen och det allt kallare samhälle vi lever i idag.
Jag önskar alla mina medmänniskor gott.
Men jag har tappat tron på att alla är goda.


Mitt hjärta gråter.


För mig är det en sorgens dag i Europa och Sverige.


Lyssna gärna på LOKE NYBERG när han sjunger Flykten från Sverige


https://www.youtube.com/watch?v=2z9bN-hEfpQ


"Vackert och mycket obehagligt tankeexperiment. Visst är det givet att KOSTNADEN alltid är den viktigaste parametern att diskutera när det gäller invandring? Visst är det självklart att kronor och öre alltid är överordnat humanism och etik?"


//Allas er EvaS i Frödinge











onsdag 21 maj 2014

Lite funderingar så här i början av sommaren


Jag har personligen funderat en hel del sista tiden på det politiska klimatet i vår kommun.
Jag gillar det inte alls. Inte överhuvudtaget.

Idag får jag läsa i tidningen att man kritiserar Centerpartiet från yttersta kommunledningen. Det är så jag uppfattar det i alla fall.
Enbart för att Centerpartiet tänker efter före och vill göra rätt i en specifik fråga och tänker ekonomiskt och på kommunens bästa. Nu blev Centerpartiets förslag nedröstat och då får man finna sig i majoritetsbeslutet. Sådan är demokratin. Även om det är förargligt.

Att Centerpartiet inte äger majoriteten har under den senaste mandatperioden blivit uppenbart.
Med tanke på utfallet.
Kommunens ekonomiska status har definitivt inte blivit bättre.
Att man i bästa samförstånd (koncensus) kan lösa olika frågor verkar ha gått en del förbi.
Att man måste ge frågor god tid för att alla ska få det rådrum som behövs för att lösa frågan på allra bästa sätt är också sällsynt.
Att snabba beslut är inte alltid det bästa, även om det visst kan behövas ibland.

Nu är ju jag inte en person av någon större betydelse för framgångarna eller misslyckandena i kommunen. Jag har varken någon presidieplats i någon nämnd eller ordinarie plats i Kommunfullmäktige.
Jag har dock varit med några år. Har suttit som förtroendevald i Vimmerby Energis styrelse, Bildningsnämnden, Omsorgsnämnden och numera i Kultur och Fritidsnämnden. Har tidvis varit ersättare i Kommunfullmäktige de två senaste mandatperioderna och fått tjänstgöra vid ett antal tillfällen.

Så visst har jag lite erfarenhet av det polititiska livet.
Nu har dock något förändrats till det sämre.
Aldrig tidigare har någon på ett så flagrant sätt kritiserat sina medspelare inom politiken.
Aldrig tidigare har så många personliga påhopp stått att läsa om i vår lokaltidning och på sociala medier, som drabbat fina Centerpartister.
Aldrig tidigare har lagandan inom politiken varit så dålig som den är nu.

Saklig kritik måste alla stå ut med, men hur tror man att någon ska bli samarbetsvillig och göra sitt allra bästa för laget om man hela tiden får, oftast oförtjänt, kritik och smädelser för i stort sett allt man säger och gör som inte passar ledningen.
Dessutom offentligt på insändarsidorna i vår tidning, på bloggar och Facebook.
Man kan undra vad kommuninnevånarna tänker när de får läsa sådana gallstinna insändare.

Om en lagledare inom idrotten skulle ha gjort något liknade skulle den ledaren troligen få silkesnöret ganska omgående.

Övriga medspelare i "laget" har såvitt jag kan bedöma, utan att fördenskull veta allt, skött sig enligt spelets regler förutom något enstaka övertramp i stridens hetta. Det kan vi alla göra.

Jag trodde i min enfald att man skulle hålla ihop inom laget för att kunna vinna matchen. Att man skulle lägga upp strategier för att nå gemensam framgång.
Så fel jag hade.
Sätter man en stor del av laget på "bänken" kan man inte vinna matchen som jag ser det. Om man inte börjar spela med motståndarlaget vill säga.

Det är inte synd om Centerpartiet.
Vi klarar oss. Vi vet vad vi vill.
Men tyvärr kan vi inte göra som vi vill när vi inte får gehör för våra, i vårt tycke, goda idéer. Vi är på inget sätt i majoritet just nu och får då finna oss i att bli nedröstade, av de övriga, oavsett om våra ideer och förslag är genomtänkta, goda och ekonomiska och därför bra för kommunen.

Nu hoppas jag att vi kan få tillbaka förtroendet från väljarna när de går till val den 14 september så att vi kan få ordning på Vimmerby kommun igen.

Så att ALLA som arbetar åt kommunen kan få lugn och arbetsro att göra det de ska, vilket de så väl förtjänar.
Utan att behöva  vara rädda för många plötsliga förändringar som ställer till oreda och kostar en massa pengar. Pengar som borde gå till verksamhet i stället för omorganisationer.

Självklart ska man handskas med kommunens reurser på ett ekonomiskt och väl planerat sätt så att inte onödiga fördyringar och kostnader uppstår.

Jag var ytterst tveksam till om jag skulle ställa upp en mandatperiod till.
Just på grund av den något infekterade atmosfären inom politiken.
Men jag ger mig inte så lätt.
Jag är kvinna, men först och främst kommuninnevånare, och vill bli respekterad för det jag gör.
(Inte alla respekterar kvinnor som arbetar politiskt)
Jag är Centerpartist sedan ca 50 år tillbaka och jag är oerhört stolt över att vara det. Numera är jag också ordförande i avdelningen i Frödinge, ochjag är väldigt glad för att ha fått det förtroendet.

Så därför har jag ställt mig till förfogande i kommunvalet i höst.

Jag hoppas få sällskap av många Centerpartistiska kvinnor och män  i mitt politiska arbete. Förhoppningsvis betydligt yngre än jag.

Och jag hoppas slippa det politiska käbblet med personliga påhopp i fortsättningen.

Nu blommar syrenerna i Frödinge så nu känns det som om sommaren har kommit.

Detta är mina personliga reflektioner, sexton veckor före valet.
















söndag 4 maj 2014

Lite söndagsfunderingar om ekonomi

Idag har tankarna flugit mellan lite olika spörsmål som ändå på något sätt hänger ihop.

Det finns många viktiga saker som betalas med skattemedel.
De flesta tänker nog automatiskt
·         Vård
·         Skola
·         Omsorg

Det har blivit ett slags mantra som upprepas gång på gång. I synnerhet i valtider. Man glömmer ofta att ingenting av detta fungerar utan en bra infrastruktur.

Vägar, järnvägar, flyg, färjor, telefon, Internet, TV, radio.

Finns inte bra vägar kan man kanske inte ta sig till sitt arbete, då kan inte ambulanser, räddningstjänst, poliser, bussar, godstrafik och bilar och andra färdas på ett snabbt och bra sätt.
Finns inte bra järnvägar kan man inte resa snabbt och säkert. Då kan man inte heller köra godstrafiken där.
Varje dag arbetar väldigt många med att hålla våra vägar och järnvägar i körbart skick.
Visst betalar vi vägskatt och visst betalar vi resan med buss eller tåg. Men det räcker inte alls till allt som behöver göras för att underhålla och förbättra våra vägar och järnvägar. Utan skattemedel skulle vägarna snart vara sönderkörda och järnvägarna ofarbara.
Utan att vägarna är bra kan bussar och andra fordon inte ta barnen till skolan på ett säkert sätt, i synnerhet på landsbygden där väldigt många åker skolskjuts till skolan.
Tyvärr är det så idag att väldigt mycket av det ekonomiska kapitalet går åt till administration. Där kanske man kunde se över rutiner och processer, så att en större del av kakan verkligen går till det under håll och de förbättringar som så väl behövs.

Finns inte flyg tar det betydligt längre tid för många att ta sig från ett ställe till ett annat. Kanske är flyget det vi minst behöver? Även om en hel del gods fraktas med flyg idag. Utan skattemedel skulle de allra flesta flygplatser läggas ned och därmed en stor del av flygtrafiken.

Utan färjor och båtförbindelser skulle många öar bli isolerade. På många håll har man byggt broar i stället för att trafikanterna ska kunna komma snabbare fram, men det finns fortfarande väldigt många s.k. vägfärjor.  
Det finns i Sverige ca 40, för trafikanterna, avgiftsfria vägfärjor och 16 avgiftsbelagda färjeleder - mer eller mindre subventionerade med statliga medel. Dessa kan trafikeras av ett eller flera fartyg.

Undrar hur vi skulle klara oss utan fungerande telefoner idag? En hel del skattepengar har använts för att vi ska ha ett fungerande (nåja) telefonsystem. Mobiltelefonerna skulle inte heller fungera utan telemaster och samband dem emellan. Strömförsörjningen till dessa master måste också fungera annars stängs det mobila nätet ned ganska fort. Vem minns inte stormarna Gudrun och Per när ingenting fungerade.

Internet är i stort sett alla beroende av idag. Kanske inte personligen, alla har inte dator och internet hemma, men de flesta har nog sin lön eller pension via en bank? Bankerna kommunicerar via internet. Kommuner landsting polisväsende, ja alla samhällsfunktioner kommunicerar via Internet. Företag är beroende av ett fungerande Internet.
Vi kan betala räkningar, skicka e-post, vara på sociala medier, läsa tidningar mm via Internet.
Skolan har otroligt stor nytta av Internet idag. Eleverna kan läsa dagsfärska nyttigheter via datorn. Skolböckerna är i mångt och mycket föråldrade i en allt snabbare föränderlig värld.

TV får många via Internetuppkoppling.
Vi får nyheter och annan information direkt via TV och radio.

För ca sextio år sedan var det vanligt att man varken hade TV eller telefon i hemmen. Livet gick lite långsammare. Man hade inte så bråttom. De allra flesta arbetade nära eller i hemmet, så nära att de kunde cykla eller gå till sitt arbete. Barnen gick eller cyklade till skolan. Det kunde de göra eftersom vägarna inte var så starkt trafikerade som idag.
Man handlade närproducerade varor. Inte bara mat utan nästan allt man behövde för ett bra liv. Alltså behövdes inte så mycket godstransporter och därför inte så breda eller bra vägar. Det mesta godset som kom långt bortifrån gick med båt eller järnväg eftersom det oftast inte var så bråttom innan man fick det till slutdestinationen. Det kördes sedan ut med små lastbilar till butiker och andra företag.

Idag hör man ofta att det är viktigt att alla arbetar heltid för att samhällsapparaten ska fungera. För att samhället ska få in högsta möjliga skatt, källskatt och arbetsgivaravgifter. För att medborgarna ska konsumera mera och på det sättet betala in moms och andra avgifter.

DET är en sanning med modifikation.
Dels beror det på totala antalet arbetade timmar, inte hur många som arbetar, dels beror det på hur mycket samhällstjänster vi konsumerar.
Det kostar också väldigt mycket för samhällsapparaten om alla arbetar heltid. Fördyrade kostnader med barnomsorg, äldreomsorg, vård av funktionsnedsatta, familje- och individomsorg. Idag förväntar sig nog de flesta medborgare att samhället ska stå för notan av detta.

Men man glömmer ofta att det är vi alla som betalar skatt som bidrar till att det ska fungera. Kommunerna, i synnerhet, får allt större bekymmer med att få ekonomin att gå ihop. Det läggs sparkrav på precis allting inom den kommunala förvaltningen. Samtidigt behövs allt fler som tar hand om barn, svaga och äldre. Den ekvationen går inte ihop.

Det blir som ”Ebberöds bank”. Mer pengar går ut än vad som kommer in.

Det finns nog väldigt många orsaker till att man arbetar och hur mycket.
Det ser nog lite olika ut för många av oss.
Om alla män och kvinnor ställde sig frågan: Hur mycket måste jag arbeta för att min vardag och personliga ekonomi ska gå ihop?
Om familjer ställde sig frågan: Hur mycket måste vi i vår familj arbeta och hur kan vi i så fall fördela arbetstiden?
Då kanske det skulle se annorlunda ut.
Det är inte alls säkert att de sista korvörena, jag eller min familj tjänar, blir kvar i plånboken efter att vi betalat vad det kostar att arbeta in dem.
Hur slår det på barnomsorgsavgiften? Måste man i familjen ha två bilar? Vad kostar resorna till och från arbetet? Vad kostar det extra i matpengar för att jag arbetar heltid? Vilket boende är jag villig att betala för, med mina arbetade timmar? Det måste var och en själva bestämma.

Sedan är det en annan sak att få arbetsgivarna med på båten om man vill gå ner i arbetstid. Det är en svår nöt att knäcka. Det gäller i synnerhet männen som av hävd arbetat heltid i generationer.

Jag hörde en kvinna som var förtvivlad efter att ha läst på om sin kommande pension. Hon sa att om hon hade vetat skulle hon ha arbetat mer. Hon hade arbetat deltid större delen av sitt liv och varit hemma med barnen när de var små. När barnen flyttat hemifrån hade hennes och makens vägar skilts åt så numera är hon ensam. Maken hade betydligt högre livsinkomst och får därmed högre pension. Hon arbetar fortfarande deltid eftersom hon är sliten och inte orkar mer. En ganska vanlig situation för kvinnor som snart ska bli pensionärer.
Hon hade inte pensionssparat.
Om alla lågavlönade, deltidsarbetande satte av ett eller ett par hundra i månaden till en egen pensionsförsäkring, redan från start när de börjar arbeta, kanske det skulle se annorlunda ut.

En annan slutsats som jag personligen dragit är att om fler arbetar mindre tid så kan fler individer få arbete. Förutsatt att den totala potten av arbetstimmar blir konstant eller inte minskar så mycket.
Då behöver inte lika många gå arbetslösa och samhället sparar därmed pengar i form av t.ex. a-kassa och familjestöd.

Det är inte lätt att lösa samhällsproblem, men funderingar kan alla ha.

Trevlig fortsatt söndag önskar jag er alla!

torsdag 1 maj 2014

Första Maj


Idag är det första maj.

Arbetarrörelsens dag.
En viktig dag för väldigt många.

Varför arbetar vi?

Arbetar vi för att vi ska ha råd att leva?
Är det för att vi ska få förmånen att betala skatt till samhället?
Eller är det för att vi ska ha råd med vår konsumtion?
Är det för att vi helt enkelt trivs med att arbeta?
Eller kanske är det för att vi förväntas arbeta för att vi annars ses som en andra klassens människa av en del?

Det finns nog väldigt många orsaker till att man arbetar och hur mycket.

Det ser nog lite olika ut för många av oss.

Jag hörde en kvinna i min ålder som var förtvivlad efter att ha läst på om sin kommande pension. Hon sa att om hon hade vetat skulle hon ha arbetat mer. Hon hade arbetat deltid större delen av sitt liv och varit hemma med barnen när de var små. När barnen flyttat hemifrån hade hennes och makens vägar skilts åt så numera är hon ensam. Hon arbetar fortfarande deltid eftersom hon är sliten och inte orkar mer. En ganska vanlig situation för kvinnor som snart ska bli pensionärer.

Första maj är Arbetarnas egen dag.
Det vet alla.

Vem är då arbetare?

Jag har arbetat i stort sett hela mitt vuxna liv. Mitt första riktiga avlönade arbete fick jag nyss fyllda sjutton år. Jag har arbetat med många olika saker. Jag har tidvis varit hemmafru. Numera är jag anställd för att arbeta på kontor. Deltid. Jag har ett år, lite drygt, kvar till pensioneringen.
Är jag verkligen arbetare som sitter på kontoret? Är min man arbetare när han jobbar med vägarbete? Enligt en del är vi inte det eftersom jag är tjänsteman (fast jag jobbar häcken av mig tidvis) Min man är det inte, enligt somliga, eftersom han är egenföretagare (fast han jobbar mycket mer än fyrtio timmar i veckan för 20timmarslön)
Skiljelinjen är smal - eller bred - beroende på hur man ser det. Om en arbetare är en som har låg lön är vi båda definitivt arbetare. Om man ska vara anställd för att få kalla sig arbetare är det bara jag som är arbetare.
Vi betalar båda två skatt till samhället. Maken betydligt mer än jag. Berättigar det till att kallas arbetare?
Jag högaktar alla som jobbar och sliter och med det bidrar till välfärden med sin skatt.
En skatt som politikerna, de folkvalda, ska fördela på ett klokt och rättvist sätt så att den gör så mycket nytta som möjligt i samhällsapparaten.

Idag arbetar jag inte.
Det gör däremot maken. Han tjänar inte en krona idag. Han jobbar med att lägga i dräneringar på åkrarna.
 
Hoppas att alla får en härlig Första Maj!

torsdag 13 februari 2014

Jämställdhet i teori och verklighet

Var på en mycket bra föreläsning i tisdags där Gertrud Åström, expert på genusperspektivet och jämställdhet talade om Jämställdhet. Fick nog många av deltagarna att tänka till både en och två gånger.
Är flickor och pojkar, män och kvinnor lika mycket värda?
Självklart är de det, säger nog de flesta om man frågar.
Men ibland undrar jag hur det är på riktigt. I den kalla verkligheten...
Idag när jag slog upp Vimmerby Tidnings sidor för Vimmerby fick jag braskande rubriker under ögonen.
Det gällde Vimmerby Ryttarförening som brottas med tunga ekonomiska problem och en konkurs är nära.
Direkt slog det mig att det är en förening som till allra största delen sysselsätter flickor.
Hur ser man på detta från kommunens sida ur ett genusperspektiv?
Hur jämför man olika sporter och fritidssysselsättningar när det gäller pojkar och flickor?
Kanske är det dags att på djupet belysa den här frågan ur ett jämställdhetsperspektiv. Kommunen har ett dokument

"Jämställdhetsplan för
Vimmerby kommun
2006/2007"
Länk till dokumentet
http://www.vimmerby.se/PageFiles/3584/j%C3%A4mst%C3%A4lldhetsplan_vimmerby_kommun_2006_2007_120618.pdf
antaget av kommunfullmäktige 2006-11-27. I det står det ingenting om föreningsliv. Eller för den delen fritidssysselsättningar för pojkar och flickor. Den är mer inriktad på den kommunala förvaltningen.
Däremot står det
”Kvinnor och män skall ha samma rättigheter inom alla väsentliga områden i livet” Det är grundbulten när det gäller jämställdhet!
Min personliga uppfattning är att Jämställdhetsplanen, så att säga, inte räcker ända uppifrån och ned ut i alla verksamheter.
Om ens alla vet om att den finns?

Hoppas nu att någon vågar ta tag i detta. Jag sitter för Centerpartiet, med i den nämnd,  Kultur- och fritidsnämnden, som har att fördela de förhållandevis små medel som kommunen ger som föreningsbidrag.
Det är verkligen inga stora summor i jämförelse med kommunens totala budget.
Kommunens ekonomiska "kaka" ska räcka till så otroligt mycket.
Det finns många som vill ha och behöver pengar för de åtagande som en kommun har att uppfylla.

Jag hoppas verkligen att man kan hitta en bra lösning på Vimmerby Ryttarförenings akuta problem, så de inte behöver gå i konkurs. Det skulle drabba väldigt många ungdomar och då företrädesvis flickor.

Länk till Vimmerby tidnings artikel http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/57014/1/68/

tisdag 11 februari 2014

En dator är lika viktig för dagens elev som räknesticka, penna, linjal och suddgummi var 1966

 
Min räknesticka årsmodell 1966

Idag är en dator med fungerande nätuppkoppling lika viktig som papper, penna, suddgummi, formelsamling och räknesticka var för mig när jag gick i skolan på sextiotalet.

Läste idag, tisdag den 11 februari, i vår lokala dagstidning att man i Västervik satsar på att dels ge varje elev, som till hösten börjar ettan i gymnasiet, en egen dator, dels ska de bygga ut nätet där.
 
Förra veckan, den 4 februari, kunde man i samma tidning läsa att eleverna på Teknikprogrammet, Vimmerby gymnasium är frustrerade eftersom de inte kan göra sina arbetsuppgifter på skolans datorer. Det finns inte tillräckligt utrymme i det interna nätet så det räcker till en hel klass när de ska jobba med tekniska program. Det så kallade molnet (1) blir fullt. Lektioner kan inte hållas, de har t.o.m fått ställas in enligt artikeln i tidningen, och eleverna kan inte göra de arbeten som krävs.
De berättade också att man inte ens kunde streama nyhetsprogram när man hade lektion i samhällskunskap!
Det kunde bara vara 17 elever inloggade samtidigt i den klass tidningen intervjuat.
VILKEN klass innehåller endast 17 elever?
Bandbredden är inte tilltagen efter behovet.
Uppkopplingen är för långsam och drabbas av återkommande driftstopp när hundratals elever belastar nätet.

Innan systemet ändrades fungerade det.
Tidigare hade de stationära datorer och det fungerade bättre. ”Molnlösning fungerar i teorin men inte i praktiken”, säger en elev till tidningen.

Jag blir djupt oroad av att läsa sådant.

Man får innerligt hoppas att Vimmerby kommun löser detta, helst igår, så att inte det här påverkar våra elevers val av gymnasium inför hösten.

(1)   Förklaring till vad molnet, Cloud computing, är:
Cloud computing betyder att du jobbar som vanligt på din dator, men inte behöver installera program på den. De program och de filer du använder finns istället på en server som du ansluter dig till på internet. Du kan nå samma program och filer från vilken annan uppkopplad dator som helst.




lördag 8 februari 2014

Översiktsplaner en viktig del av demokratin

Det har varit en del diskussioner angående Vimmerby kommuns Översiktsplan.
Den senaste gjordes färdig 2007, under förra mandatperioden.
Det är nu sju år sedan.
Enligt Boverket bör man se över den varje mandatperiod och ev göra fördjupningar där man anser att det behövs.
Man kan spekulera i varför det inte blivit gjort något förrän nu under denna mandatperiod, men vi får vara glada att man nu har tagit tag i frågan.
Att man först koncentrerar sig på tätorten kan jag till viss del förstå eftersom det varit ganska turbulent med alla nya ideer när det gäller planområden, vilka inte alltid stämt överens med gällande ÖP.
Om det finns inskrivet i Översiktsplanen att ett visst geografiskt område lämpar sig för exempelvis bostader, underlättar det när man ska planlägga området mer specifikt.
Sedan har det funnits det de som gjort gällande att det inte händer något i resten av kommunen, så man behöver inte ändra så mycket i den del av Översiktsplanen som gäller för landsbygden och kransorterna.

Då kan man kontra med: Varför har det inte hänt så mycket på landsbygden?
Är det ointressant ur utvecklingssynpunkt eller är det helt enkelt så att man från medborgarnas sida är nöjd?
Jag tror inte riktigt på det senare med tanke på det engagemang bland landsbygdens folk man har sett under de senaste två åren för att genom ett stort projekt, ta fram förslag till Lokala utvecklingsplaner.
I december blev de Lokala utvecklingsplanerna, LUP 2013. för kommunens alla delar i kransorterna och landsbygden klara.
Alla som engagerat sig i dessa Lokala utvecklingsplaner vill något med sin bygd.
Det är olika i olika delar av kommunen. Behoven är olika. En hel del i dessa Lokala utvecklingsplaner kan man lägga in i en Översiktsplan.
Det gjordes på ett bra sätt 2007.
Det behövs en Översiktsplan även för landsbygden. Särskilt eftersom man antagit nya LIS-planer sedan förra ÖP vilket öppnat upp för nybyggnation på attraktiva strandnära platser på landsbygden.
Nu ska Vimmerby kommuns landsbygdsberedning lägga fram ett förslag hur man kan lägga upp arbetet med detta. Förslaget ska presenteras på Kommunfullmäktiges möte 31 mars. Därefter ska det ut på en remissrunda för i nämnder och partigrupper. I Juni ska sedan ett beslut fattas om när man ska göra en Översiktsplan och om/hur man kan lägga till de lokala utvecklingsplanerna till den.

Som landbygdskämpe och centerpartist ser jag fram emot en ny ÖP med LUP och önskar alla som arbetar med detta lycka till!

Läs gärna mer på Boverkets hemsida om Översiktsplaner

Läs också om den nu gällande Översiktsplanen och om arbetet med den nya på Vimmerby kommuns hemsida