torsdag 29 september 2011

Originalmanuskript om industritomter, Ceos och Ulriksdal.

Detta är originalmanuskriptet som jag skrev och skickade till tidningen. De valde att Jag har varit och är med i många föreningar och har ett stort kontaktnät. Det här skriver jag i egenskap av kommuninnevånare, en av många.
Jag är visserligen fritidspolitiker sedan ett antal mandatperioder, men i det här fallet skriver jag som privatperson.
Aldrig har jag i någon förening upplevt något som ens kommer i närheten av det som nu sker i Vimmerby kommun. Många konflikter har jag varit med om att reda ut både stora och små.

Det har på senaste tiden skrivits mycket i tidningen som artiklar, insändare och på ledarplats, det har skrivits på nätet i bloggar och på Facebook om att man skulle ändra förutsättningarna inom det område i Vimmerby man kallar Ulriksdal. Idag har kommunen avsatt det som ett område där man har hästar. Där finns ett antal stall, varav Ryttargården troligen är det största. Det finns också några privata hästgårdar i området. Där finns också en golfbana.
Nu vill man flytta VIFs anläggning från Ceos-området för att på det viset kunna frigöra mark för industriändamål.
Mark som går att använda för industriändamål finns tillgänglig på andra ställen. Den kanske inte är helt platt, men inte heller vattenbärande. Men det finns mark som går att bereda och utveckla för framtida behov. Mark som ligger nära större vägar för bra logistik. Det behövs bra industrimark för att fler företag ska kunna etablera sig i kommunen och för att de som idag är små ska kunna växa.
Med andra ord finns ingen anledning att bygga en dyr idrottsarena vid Ulriksdal genom att köra bort de verksamheter som idag redan finns där.
Men om det är för att bygga monument för att bli ihågkommen kanske man borde överväga detta.
I alla fall om det är skattebetalarna som står för fiolerna. Och vem/vilka skulle annars ha råd?
Det svåraste är inte att hitta industrimark utan att hitta intresserade företag som vill etablera sig i Vimmerby kommun.
För dem kan vi nog alltid hitta mark utan att använda den fina Ceosvallen.
Detta är en av ledande politikers främsta uppgift, att främja positiv utveckling i kommunen för skattebetalarnas/kommuninnevånarnas bästa. Inte att bygga monument över sig själva.

Jag lider med VIF som inte kan få klara besked för att kunna satsa och driva sin oerhört fina förening framåt, där de med stora ideella insatser tar hand om och formar många av våra ungdomar.
Att sitta som ideell medlem i en förening där man får oklara besked och olika signaler från sin kommun, och där besluten skiftar med vem som innehar en hög position.
När man försöker riva upp beslut som fattats, beslut tagna i samförstånd och i demokratisk ordning ger detta signaler som kan lägga sig som en förlamande våt filt över en förenings verksamhet.
De i VIF är värda att få arbetsro för att kunna planera för sin framtida verksamhet.
Precis som alla andra ideella föreningar i vår kommun.
Allt detta om Ulriksdal och Ceos vill man ha inskrivet i kommunens översiktsplan. Den ska vara klar före valet 2014, eftersom kommunen ska revidera Översiktsplanen en gång varje mandatperiod. Detta kan ses mot det stora arbete som ligger framför oss, där det ska tas fram lokala utvecklingsplaner för hela kommunen. Där vill man göra en helhet för hela Vimmerby kommun, inte bara populistiska utspel. Detta har diskuterats under det senaste året i Landsbygdsrådet för att nu sättas i sjön som ett projekt med EU-medel. Det vet alla som varit närvarande på Landsbygdsrådets möten under det senaste året.
Styrande politiker i Vimmerby kommun, använd kreativiteten till att gå framåt, inte bakåt eller sidledes. Lär av exempelvis etableringen av ARLA, och att VTAB stannade i Vimmerby och byggde ett stort nytt tryckeri.
Det är bara två exempel, där dåvarande politiker jobbade hårt för att detta skulle komma till stånd.
Ta en titt på Oskarshamn där man planlagt och grovplanerat ett nytt industriområde ”Kvastmossen” med en total yta på 120000 m2.
Den här kloka versen ur ”Odalbonden” av Erik Gustaf Geijer säger en del.
” Ej buller älskar jag och bång.
Vad stort sker, det sker tyst.
Snart märks ej spår av stormens gång,
av blixten, sen den lyst”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar