fredag 16 september 2011

Omsorg om våra äldre och funktionsnedsatta

Måste få skriva av mig lite
Jag är förtroendevald som ordinarieledamot i omsorgsnämnden i Vimmerby kommun.
Det strider mot min innersta övertygelse att man sänker ramen för omsorgsnämnden med 4 miljoner. När den egentligen borde utökas med lika mycket för att räcka till.
Omsorgsnämnden har med hjälp av förvaltning och inte minst medarbetare ute i verksamheterna sparat och sparat i många år nu och trots det inte kunnat få budgeten att gå ihop så att mer pengar än som är avsatta i budgeten gått åt.
I år 2011 räknar man med en prognos på ca -3,7 Mkr. Pengar som fattas alltså.
Smärtgränsen är snart nådd om vi inte redan är där. Det är kommunens ansvar att se till så våra äldre och människor med funktionsnedsättningar får den omsorg och hjälp de behöver efter de regler och lagar som finns. För en del åtgärder är det Svea rikes lag som styr. Där kan man inte dra ner någonting utan att bli lagbrytare. En kommun kan dömas till vite om man inte fullgör det som är ålagt den. Det innebär då att man måste genomföra åtgärden plus att man får en extra kostnad för vitet.
Nu ska man kapa kostnader med  4 Mkr utöver det man redan drar över den nuvarande budgeten.
Det kan bara betyda att när man ska spara så är det sådant som inte är lagstyrt som kan bantas bort.
Det i sin tur kan innebära att den enskilde brukaren mår sämre och behöver mer vård, vilket medför ökade kostnader. I slutänden sparar man inte så många kronor om ens något. Det är en balansgång på slak lina.
Tänk om de som beslutar om budgetramarna kunde förstå att vi vore mer betjänta av en volymbudget, där behoven styr hur mycket pengar som får avsättas.
Eftersom det hela tiden i stort sett varje år fattas ett antal miljoner kronor så kanske det kan vara så att Omsorgen är underbudgeterad. Det förhåller sig nämligen så att det är vissa områden inom omsorgen som står för det mesta av underskottet. Kanske skulle det vara två olika budgetar för Äldreomsorg och Funktions omsorg. Nu håller man på och ser över "allting" för att se om man kan nå sparkravet som tillsammans med underskottet är dryga 7,5 Mkr. Det är inga småpotatisar det.
Jag är väl medveten om att kommunen har begränsade resurser och att de ska fördelas på ett antal nämndsområden.
Att kommunen är beroende av konjunkturer som avgör om människor är i arbete eller inte för att få in så många skattekronor som möjligt.
Att skola och barnomsorg också kostar pengar. Att man måste underhålla vägar och annan infrastruktur för att vi ska ha goda kommunikationer. Att vi ska ha ett fungerande demokratiskt parlament, dvs kommunfullmäktige och nämnder.
Men folk i allmänhet har mycket svårt att förstå när man slår på stora trumman och vill lägga kommunens resurser på sådant som inte tillhör det basala.

Jag kanske får anledning att återkomma i ämnet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar