söndag 12 juni 2011

Hur man får en ny soffa med lite list och tålamod

Söndra och härska (latin divide et impera) är en angreppsmetod, problemlösningsmetod respektive krigföringsmetod som går ut på att dela upp ett större sammanhang i mindre delar. Förhoppningsvis kan därefter dessa mindre delar behandlas enklare än det större mer komplexa sammanhanget.

Det är en procedur vi använder oss av lite till mans eller kvinns för den delen när vi vill ha resultat längre fram. Inte minst inom politiken.

Men även hemmavid är det synnerligen användbart.
Det är särskilt effektivt när man ska försöka påverka maken om något man i förväg vet att han inte är så där himla förtjust i. T.ex. om man vill ha en ny soffa där hemma.
Då börjar man med att påpeka att den soffan man har är si eller så gammal. Och tänk att den håller än... Fast den börjar nog bli lite lite sliten.
Efter ett litet tag börjar man prata om hur bra det skulle se ut om  man kunde klä om soffan eftersom den nog fått en och annan fläck av barn och barnbarns framfart.
Sedan säger man ingenting under några veckor.
Tar bara en trasa och något medel som luktar lite starkt och försöker "tvätta bort " en fläck då och då lagom innan sportnytt på TV och meddelar maken att han tyvärr inte kan sitta just där eftersom man nyss försökt städa bort fläcken.

Sedan nämner man att man kanske skulle ta tag i det där med att klä om soffan, och föreslår i samma andetag att maken kanske kan ringa runt till tapetserarverkstäder och fråga om priser.

Eftersom man vet att maken absolut inte kommer att göra det så är det ingen risk.

Efter några veckor, helst en lördag vid frukosten frågar man om han ringt.

Sedan föreslår man att man kanske ska åka runt till någon eller några möbelaffärer och titta på soffor för att få inspiration inför den nya klädseln.

Sagt och gjort, man åker till ett par, tre olika möbelaffärer.
(Givetvis har man som strateg redan varit där och spanat och väljer ordningen på rundturen. Som ska sluta i den affär där man redan sett ut en lämplig ny soffa)

Väl inne i affärerna så provsitter man några lämpliga exemplar och därefter frågar man expediten om han/hon vet vart man ska vända sig för att få en soffa omklädd. Och om de vet hur mycket det kostar.
(Det har man givetvis också tagit reda på i förväg så man kan lägga in ett förslag när expediten tvekar).

Eftersom det visar sig att det är väldigt dyrt att klä om den gamla soffan, ja rent av lika dyrt som en ny, bestämmer  maken där och då att det är kanske lika bra att köpa en ny!
Han är nu ganska trött på att åka runt till möbelaffärer.
Då tvekar man lite, men bara lite och nämner ordet IKEA.
Att han då blir säker på att han ska bestämma i den här frågan kan alla vara övertygade om. Han hatar IKEA.
Alla är nöjda, inte minst maken som fått bestämma än en gång.

Soffan i salen är ett åbäke som snart fyller 30 år och som är hopplöst nersutten.
Ska lägga upp en strategi som jag hoppas ska ge utfall lagom till jul.
Och nejdå maken läser inte några bloggar.

God söndag på er alla.

1 kommentar:

  1. Ja, vi kan väl dra alla män över en kam snarare än familjen Svensson...

    SvaraRadera