tisdag 25 oktober 2016

Från min soffa

Idag läser jag om Donald Trump. Hur han fått miljoner vanliga människor att tro på och bejaka allt han säger och gör. De sväljer alla hans lögner och floskler. De anammar hans idéer om främlingsfientlighet, hat mot meningsmotståndare, folkgrupper. I synnerhet muslimer.
Att genom propaganda förvända synen hos miljoner amerikaner är alarmerande. Det är skrämmande hur lättpåverkade människor är.
Men hur är det?
Har vi lika mörka moln över vårt land?
Mörka moln på vår himmel

Vilka är vi att svära oss fria från sådana idiotier?
I vårt land finns likheter med den mission och propaganda som Donald Trump står för.
För bara ett år sedan fanns det människokärlek, omtanke och vilja att hjälpa alla de människor i nöd som flydde från krig och tortyr. Hundratals människor ställde upp ideellt och tog emot de som kom till vårt land.
Sedan ändrades allt i ett slag.
Någon hade med en dåres envishet, likt Trump, propagerat att invandrare var en styggelse, inte minst muslimer. Dessa, sa man, var presumtiva terrorister och våldsverkare som kom hit för att ta våra pensioner. Vår välfärd. Sverige skulle gå under.
Sedan blev regeringen så påverkad att man desperat stängde våra gränser.
De kunde lika gärna byggt taggtrådsstängsel, som en del andra länder.
Jag undrar hur människor tänker när de kan anamma dessa främlingsfientliga åsikter?
Jag är pensionär. Min lilla pension har inte minskat.
Den minskar bara om det blir fler som lever längre och ska dela på pensionskapitalet. Inte om vi blir fler invånare som kan arbeta och bidra till samhällsbyggnaden.
Men jag blir rädd på allvar när jag möts av den människosyn som SD förmedlar. Som delas av många vanliga svenskar. Som går på den skrämselpropaganda som SD-partiets frontfigur Jimmie Åkesson hasplar ur sig. Som ett mantra. Som genomstrålar ända ner på det lokala planet i vår lilla kommun Vimmerby. Ända in i husen vid köksborden.
Visst kostar det pengar, stora pengar, att ta emot flyktingar. I synnerhet så många som kom förra året. 162000. Vår befolkning ökade med nästan 2%. Men inte alla dessa beviljas asyl.
Nya människor som skulle ha mat, klädet och tak över huvudet. Det mest primära. Barnen skulle gå i skola och förskola. De som beviljas asyl får gå på SFI och lära sig svenska. Allt detta kostar pengar. Samtidigt som allt annat ska flyta på som vanligt. Vilket det faktiskt gör.
Nu borde det ha lugnat ner sig. Nu borde migrationsverket ha hunnit ikapp. Tycker jag.
Men vad vet jag om deras arbete? Inte mycket. Det ska erkännas.
Jag förstår att organisationen behöver ses över. Att det behövs andra rutiner och att pengarna borde användas med bättre förstånd. Det som är gjort går inte att göra ogjort.
Men det är INTE flyktingarnas fel att vi i vårt land har dålig organisation för att ta emot dem.
Det är inte flyktingarnas fel att vi inte kan förmedla den kunskap om vårt samhälle de behöver och hur det fungerar här.
Det är verkligen inte flyktingarnas fel att de inte förstår.
Vi måste ge dem möjlighet från första dagen att förstå. Så de kan bo, leva och verka här om och när de får asyl och så småningom uppehållstillstånd.
Det kan man inte likt Donald Trump och Åkesson åstadkomma med skrämselpropaganda.
Hoppas verkligen att molnen skingras och att människorna i vårt land förstår att Sverige inte går under.

Allas Er EvaS i Frödinge

söndag 23 oktober 2016

Två månader kvar till jul...

Min resa mot ett friskare lättare liv har kommit till en rejäl uppförsbacke.
Men om en väg stängs får man försöka hitta en annan väg. Jag har tänkt och funderat. Funderat och tänkt igen.
Den senaste tiden har min mathållning varit precis som humöret. Ojämt.
Men jag ger ALDRIG upp!!! Så det så!
Efter många turer känner jag nu att jag måste ta nya friska tag. För några år sedan när jag var på väg att genomföra en gastric bypassoperation, som visserligen aldrig blev av, så fick jag genomgå en sträng diet inför den då stundande operationen.
Det var en s.k. VLCD-diet.
Den var tuff men effektiv. Den bestod av flytande föda gjord på pulver o vatten. Speciellt anpassad för viktnedgång. Den gjorde också att man fick i sig nödvändiga nyttigheter. Levern minskade i omfång.
Jag minns att den första veckan var jobbig. Sedan blev det lättare.
Efter många tankar och övervägande för och emot har jag nu läst på. Jag har bestämt mig för att prova detta. Man kan max hålla på i åttta veckor enligt rekommendationerna. För att få igång fettförbränningen bör man hålla på minst tre veckor och under den tiden ska man hålla sig till 800 kalorier per dag med hjälp av pulverdiet. Jag får dricka vatten, mineralvatten, te och kaffe. Utan mjölk. Om jag vill äta någonting får jag äta lite av vitt kött typ kyckling, fisk eller skaldjur. Men inte överskrida de 800 kalorierna.
I morgon ska jag handla pulver till soppor och smooties.
Det finns flera smaker än för några år sedan så denna utmaning ska bli spännande. Fortsättning följer...
 För övrigt så rekommenderas även 8 timmars regelbunden sömn. DET blir nog det svåraste.
Allas er EvaS i Frödinge.

tisdag 18 oktober 2016

I måndags kväll var det öppet möte i Frödinge Bygdegård

FBSKs ordförande Tomas Blomberg informerade om byggnationen, som FBSK står för vid Frödinge bygdegård.
Ett samarbete mellean Bygdegårdsföreningen och FBSK som nu håller på att förverkligas.
En arbetsgrupp på 5-6 personer jobbar med detta sedan 2011. Det året upptäcktes att nuvarande klubbstugan var angripen av mögel.
Klubbstugan bygggdes 1982 av gamla baracker som man fått efter ett vägbygge. Den stod färdig hösten 1982. Den byggdes senare ihop med skytteföreningens lokal.
2011 efter Anticimex kontroll och upptäckten av ett stort mögelangrepp bestämdes att man måste bygga en ny klubbstuga på FBSKs mark. Ritningar togs fram. De fick dock inte bygga eftersom Vimmerby kommun ansåg att det räckte med samlingslokaler i Frödinge och att Bygdgården låg precis intill. Man började då titta på bygdegården och de möjligheter som fanns där. Man tog först fram en ritning på att bygga om i källaren, men det blev inte bra. Därefter togs ny ritning fram för en tillbyggnad i källarplan mot Lundavallen. Det är den ritning som nu ligger till grund för byggnationen.
Man har också fått tips och idéer av en konsult Uffen Redhe. Det kostade runt tusenlappen och var väl värt pengarna. Bland annat att man kunde ha ett gym i lokalerna. Att det skulle vara en lokal för hela omlandet runt bygden.
För att lösa ekonomin sökte man pengar hos Arvsfonden och skickade in ansökan i maj 2014. Man fick svar framåt jul med avslag vid första ansökan, mycket beroende på att man ville ha en fritidsgård i lokalerna vilket Arvsfonden ansåg onödigt eftersom detta finns i närheten, i Vimmerby!!!
Man skickade in en ny lite omarbetad ansökan i november 2015, man kallade detta för "Frödinge Allaktivitetshus", och den här gången fick man positivt besked redan 17 februari 2016. Man blev beviljade 2543000 kronor. Man har också fått 250000 från Idrottslyftet. 125000 av egna medel.
De hade också haft många kontakter med Vimmerby kommun, där det sagts att investeringsbidrag brukar vara 30% av den totala investeringen. Det skulle innebära dryga mioljonen i kommunalt bidrag.På ett möte om de nyanlända i Locknevi Bygdegård nämndes att FBSK skulle ta sig an de ungdomar som var berörda och arbeta med integration. Då nämndes också summan 1 miljon kronor.
 När FBSK sedan skickade in ansökan blev det totalstopp. Kommunens ekonomiska läge hade försämrats rejält.   Efter många om och men blev dock beviljat ett bidrag på 500000 kronor.
Detta ställde till det i planeringen. Man planerade fyra omklädningsrum, en bastu och en kök samt ett gym. Allt detta ingick i ansökan.
Man gick igenom vad man kunde spara pengar på. Det blev det inledande markarbetet vilket till största delen görs ideellt. Byggnationen har de upphandlat och ByggKjell har fått en kravspecifikation vad som skall göras. Han tar över när plattan ska gjutas och bygger sedan utbyggnaden.
Ideellt arbete som planeras sedan är att sätta upp väv på väggarna, inreda en bastu och ett kök/kiosk. De ska ha en träff för att planera utomhusmiljön.
För att inreda gymet med lämplig utrustning ska de söka pengar hos Sparbanksstiftelsen.
Eventuellt kan föreningen behöva låna 200000 kronor.
Vissa saker får man inte låna till t.ex bygglov.
Planen är att det ska vara färdigt vecka 15, 2017
När man byggt färdigt måste man riva det gamla. Det kan krävas tillstånd för att få göra detta.  Då kommer det att kosta ytterligare för transport och  destruktion av materialet.
Föreningen har flera ungdomslag och ett duktigt dsmlsg utöver de vanliga fotbollslaget. Man har också en krocket- och fiskvårdssektion.
Båda föreningarna FBSK och Bygdegårdsföreningen ska vara kvar som enskilda föreningar med ett nära samarbete.
Tanken finns att bjuda in företagarna till ett möte framöver.
Förslag finns att ordna med en insamling där man kan bidra genom att skänka en slant.
Mötet avslutades med en gemytlig kaffestund.
Välkomna att titta in på FBSKs egen hemsida och läs om verksamheten och
MÖTESPLATS FRÖDINGE

http://fbsk.se/motesplats-frodinge/


Allas er
EvaS i Frödinge




tisdag 16 augusti 2016

Sopprecept

Här kommer receptet på min soppa som varit räddaren i nöden när suget efter "någotvadsomhelst" sätter in. Jag gör en hel sats och fryser in i plastpåsar med 250 g (2,5 dl) i varje. Det är lagom till en portion. Det går snabbt att tina i microugnen.

GRÖNSAKSSOPPA

6 STORA LÖKAR  ca 1kg                      35kcal/100g                        350 kcal
1 VITKÅLSHUVUD ca 2 kg                  23 kcal7100g                      460 kcal
2 PAPRIKOR ca 2hg                               26 kcal/100g                       52 kcal
4 STORA MORÖTTER ca 0,5 kg           31 kcal/100g                       155 kcal
1 ROTSELLERI   ca 3hg                        11 kcal/100g                       33 kcal
2 PÅSAR LÖKSOPPA ca 100g              20 kcal/100g                       20 kcal
(2 KÖTTBULJONG ca 20 g                   102 kcal/100g                     21 kcal)
(2 BURKAR KR. TOMATER ca 400g   30 kcal/100g                       120 kcal)
                                                                                                             1211 kcal / 1070 kcal
Vatten
STRIMLA GRÖNSAKERNA. Lägg allt i en 10 liters gryta. Fyll i vatten så det täcks.
KOKA SAKTA C:A 1-2 TIM. UNDER LOCK tills grönsakerna känns mjuka.
SMAKSÄTT EV. MED KINESISK SOYA OCH SALT (Smaka av först!)

DENNA SOPPA KAN MAN ÄTA HUR MYCKET SOM HELST AV. 
DEN ÄR SMAKRIK.

Blir ca 20 portioner med ca  50 -60 kcal / portion


Äta 4-6 portioner per dag blir 200 – 360 kcal /dag så man behöver komplettera med t.ex kyckling, kokt ägg, keso eller köttfärs. En knäckemacka med färskost.
Det är lite pyssel med detta men tänk att ha snabbmat tillgängligt i frysen om och när du blir sugen, som du kan äta med gott samvete.
****
Här kommer ett recept till nästan samma men utan löksoppa

Grönsakssoppa nr 2
6st gul lök
2st burkar krossade tomater (kan uteslutas)
1 mellanstort vitkålshuvud
3 buljongtärningar
2 paprikor
4 morötter
1 selleristjälk
krydda efter smak

Ansa o strimla grönsakerna, häll i vatten så dom täckts. Koka i ca: 1 timme Smaka av och krydda efter smak
Du kan äta så ofta och så mycket du vill av den soppan också.

Mums filibaba!

Smaklig spis!

Allas Er EvaS i Frödinge

måndag 15 augusti 2016

Lite om min väg mot ett lättare friskare liv

Det är nu slut på mitt frivilliga sommaruppehåll här på bloggen. Sommaren har varit fin. Något torr dock.
Jag har försökt hålla min matsedel som tidigare, men det är inte lätt när det ska grillas en eller ett par gånger i veckan.
Idag vill jag dela med mig om min mat på min väg mot ett friskare lättare liv.
Jag har fått frågor ibland hur jag gör för att gå ner i vikt.
Idag har jag vägt mig. Jag hade gått upp tre hekto. Borde ha gått ner egentligen så mycket som jag travade och gick förra veckan. Men vågen stannade ändå på 116.3 kg.
Min startvikt i januari var 141,0 kg. 
Ätit annorlunda under Medeltidsveckan. Det blev ganska mycket smörgås. Det äter jag väldigt sällan normalt. Men jag har inte ätit godis fast tillfälle funnits. 
Har också ätit glass en gång och tårta vid tre tillfällen de senaste veckorna. Visserligen små bitar, men ändå onödiga. Åt också en kaka igår. Den var himmelskt god. 
Men nu är det vardag igen.
Mitt kaloribehov är, med min vikt, ålder och relativt stillasittande liv, omkring 1930 kcal/dag.
För att gå ner i vikt måste jag äta färre kalorier än det.
Då kan jag inte frossa i bröd, pasta, bakverk, sötsaker och feta såser. Så det går bort.
Jag begränsar mitt intag av kött/fågel/fisk/ägg/ost till max 150 g per dag fördelat över dagen.
Jag äter nästan ingen frukt eller bär. OM jag gör det är det väldigt sparsamt. 
Däremot äter jag väldigt mycket grönsaker. Frysta och färska. Broccoli, blomkål, morötter, gröna bönor, vitkål, ärter, gurka, tomat, lök, palsternacka, rotselleri, paprika, sallad, rödbetor mm. 
Dessutom potatis någon gång då och då.
Ost är jag försiktig med. Blir mest färskost och cottage cheese. Då MAX 30 gram per dag.
Exempel på en dags mat:
Frukost.
Grönsaker blandat 150 g
1/2 kokt ägg ca 30 g
Lunch
Wokade grönsaker 200 g
Strimlad kycklingbröst u skinn 30 g
Middag
Djupfryst grönsaksblandning 150 g som jag antingen kokar eller micrar.
En stor tomat 100 g
Gurkstavar 100 g
Fisk kokt/stekt ingen panering. 60 g
Kvällsmat
Egenlagad grönsakssoppa
Keso/cottage cheese 30 g

Drycker
Kranvatten,
te utan socker eller mjölk
Kaffe med 1 msk mjölk/ kopp.
Mineralvatten vid sällsynta tillfällen.
Inga alkoholhaltiga drycker. De är för kaloririka. 
Här hittar du kaloritabell för alkoholhaltiga drycker.

Ibland använder jag gräddfil som dressing. Den är sval och god och innehåller endast 12% fett. 

OM jag ska äta något bröd. Tex till fika blir det ett smörgåsrån eller fröknäcke med färskost. Typ Philadelfia light.
Kryddar ibland med örtsalt.

Allt räknas.
 Jag äter olika mycket olika dagar.
Två/tre dagar i veckan äter jag väldigt få kalorier. Ca 600 per dag. Då äter jag ingen ost. Inget "fikabröd"
Nästan bara färska grönsaker med lågt kaloriinnehåll. Och lite mindre kött/fisk/fågel.
Jag äter ca 100g nötter/mandel i veckan som snacks. De är ganska energirika.

Jag har en kaloriräknarapp i mobilen där jag skriver in hur mycket jag ätit. Och vad jag väger.

Jag har en bra digital våg som jag väger allt på när jag är hemma. Äter jag ute försöker jag uppskatta vikten. Man lär sig snabbt hur mycket grönsakerna väger.
Jag väger mig själv och noterar på morgonen på onsdagar. Någon gång däremellan väger jag mig utan att notera bara för att hålla koll.

Det finns dagar när jag längtar efter onyttig mat som pizza och gratänger.
Då brukar jag svänga ihop en portion wok med grönsaker och mycket lök och sedan vispar jag ett ägg med lite vatten och salt och slår i pannan så det blir en krämig omelett. Äter det hela med en krispig sallad med isbergssallad, gurka, körbärstomater och strimlad purjo/salladslök.

Sedan brukar suget vara puts väck! 

Exempel på min mat:
 Tacotallrik på älgfärs

Lunch med 30 g kyckling

Middag med två små prinskorvar

Frukost m 30 g kyckling

Soppa med  20 g keso

Hoppas att någon kan finna inspiration och hjälp. 
Receptet på soppan kommer jag att lägga ut i bloggen.

Allas er EvaS i Frödinge


tisdag 26 april 2016

Funderingar i lönehöjartider och snart är det första Maj.

På söndag är det 1:a maj (om nu någon missat det)  För mig är det en dag som tappat sitt värde mer än att det är en röd dag i almanackan, som i år dessutom infaller på en söndag. Det ska vara arbetarnas lediga dag. Åtminstone för somliga arbetare. Det finns ju många som måste arbeta den dagen inom vård och omsorg. Affärer mackar kiosker matställen mm har öppet och jag antar att någon ska serva kunderna.  Inom de gröna näringarna ska djur skötas och kor mjölkas. I Sverige har vi relativt sett höga löner. Ibland så höga att företag väljer att flytta sin verksamhet till andra länder där det är billigare. Det finns absolut inget egenvärde i att om och om igen höja lönerna när priserna på varor och tjänster stiger i samma svindlande takt. De som producerar varor och tjänster vill ju också ha höjd lön och då måste någon betala det. Den som till sist köper varan eller tjänsten.
Att de som har lägst löner ska få höjning håller jag med om. De som har det allra sämst. Efter år av höjningar med procentsatser har lönegapet ökat för varje gång man haft löneförhandlingar. Det är en himmelsvid skillnad om en som har 20000 kr i inkomst får 2% i ökning mot om en som har 50000 kr får samma procent. Den med 20000 för 400 kronor mer och den med 50000 för 1000kr mer före skatt. Det gör en skillnad på 600 kronor per månad och 7200 kr per år! Jag kan aldrig förstå varför man från fackligt håll envisas med att höja lönerna procentuellt. När det borde vara höjning i kronor och ören. En limpa kostar precis lika mycket för den med låg lön som den med hög lön.
Kanske ska jag ta en grön fana och demonstrera för att bönder ska få betalt för det slit de lägger ner för att vi andra ska få frukostägg ost och mjölk och annan mat på våra bord. Eller för att undersköterskorna ska få högre lön. Eller att kvinnor ska få lika lön för lika arbete? Eller att pensionärer som slitit ett helt långt liv ska få pensioner som de kan leva på? Jag vet att jag inte kan åstadkomma någonting alls genom att gå ut med min gröna fana. Så jag sparar på skosulorna och därmed på min pension och skriver blogginlägg istället. Jag önskar er alla en trevlig valborgsmässohelg! Allas Er EvaiFrödinge





onsdag 9 mars 2016

Landsbygdsutveckling. Behövs inte det?

Som nog de flesta vet, som känner mig, så brinner jag för landsbygdsutveckling. Har så gjort i många långa år. Har varit aktiv eller åtminstone medlem inom föreningslivet sedan tidiga tonåren. 
Igår, på internationella kvinnodagen,  var jag i Sölvesborg för att träffa andra människor som arbetar ideellt med landsbygdsutveckling. Det var formellt kallat till styrelsemöte i Region Syd för Länsbygderåden inom organisationen Hela Sverige ska leva. 
Där utbyts även erfarenheter, tips och idéer. 
Bland annat fick vi veta att ALLA fem kommunerna i Blekinge har anställda Landsbygdsutvecklare. Med olika tjänstgöringsgrader. Kommunerna i Blekinge tycker det är viktigt att det finns en person som har Landsbygdsutveckling som sitt arbetsområde. De har även andra arbetsuppgifter utöver sina uppdrag som Landsbygdsutvecklare. Olika beroende på kommun.
Man skulle verkligen önska att fler kommuner i vårt land hade den insikten. 
Att det har betydelse att man tar detta på sådant allvar att man inrättar en tjänst, helt eller delvis, för just landsbygdsutveckling. 
Ett annat fenomen vi kunde konstatera att alla fem som är landsbygdsutvecklare i kommunerna i Blekinge är kvinnor! 
I en liten kommun kan man kanske tycka att det är onödigt med en särskild tjänst som Landsbygdsutvecklare. Där är ofta kanske hälften av de boende landsbygdsbor. Och en del anser att även huvudorten ("stan") är landsbygd. 
Men även en liten kommun där bara hälften av innevånarna bor i tätorten behöver utveckling. Landsbygdsutveckling

Medlemsavgifter för lokala föreningar
Vi diskuterade även problemet att vissa kommuner har bestämt att föreningsbidrag inte kan komma ifråga om föreningarna inte har en viss bestämd medlemsavgift. De flesta föreningar tar ut medlemsavgift redan. Men att behöva fördubbla den för att få kommunalt föreningsbidrag. Där kan det bli så att föreningarna istället tappar så många medlemmar så man istället förlorar pengar på att söka bidrag.
Så kan vi inte ha det!

Att en kommun ska kunna bestämma hur mycket en förening ska ta ut i medlemsavgift är förmynderi, enligt mig, men att de kan ha som kriteriet för bidrag att en förening ska ta ut medlemsavgift kan jag tycka är rätt. Men varje förening vet nog ungefär hur mycket medlemmarna är villiga att betala i årsavgift.

Landsbygdsriksdagen för Hela Sverige ska leva
Vi talade även om den kommande Landsbygdsriksdagen som i år är förlagd till Gotland i slutet av maj. Även där ser det otroligt olika ut hur kommuner är villiga att betala för att ideella krafter ska kunna delta. 
Det är alltifrån 0 kr till att betala hela kostnaden för resa boende och deltagande i själva Landsbygdsriksdagen. Många Länsbygderåd  betalar för att några ska kunna åka, men det varierar mycket. Resorna är ju olika dyra beroende på var i landet man bor.

Länk till Landsbygdsriksdagen




söndag 14 februari 2016

Vad är sanning och vad är "sanning"?

Om man sitter i beslutande position är det direkt osmakligt att vinkla "sanningen" så att det verkar sant. Fotot nedan jag länkar till har jag lånat från Socialdemokraternas facebooksida där de påstår att det "bara" är 78 barn som berörs om man lägger ner skolor och förskolor. (Alternativ A) De har också delat ut en folder med dessa uppgifter. Det är ju inte riktigt sant allt som står där. Alla barn i de klasser där de "78 barnen" ska klämmas in berörs! ALLA!!! Det är betydligt fler än 78! Trångboddheten på t.ex Astrid Lindgrens skola är väl känd redan idag. Och att påstå att man måste ta bort 10,8 tjänster inom grundskolan....DET är en ekvation jag inte kan ställa mig bakom. https://www.facebook.com/socialdemkraternaivimmerby/photos/a.381173588636828.90738.374366555984198/1005213259566188/?type=3&theater
I princip alla partier i oppositionen har gång på gång visat på andra besparingar. Som inte drabbar barnen. Politiker i den majoritet som idag är de som beslutar i Vimmerby kommun hävdar fortfarande att man inte sett någon som helst alternativ budget från t.ex mitt parti Centerpartiet. Nu är det dags att vara saklig och inte komma med felaktiga uppgifter (ljuga). Centerpartiet har förvisso lagt fram en egen budget i kommunfullmäktige.  Det fanns fem olika budgetförslag från olika partier att ta ställning till på kommunfullmäktige i november 2015 De finns att läsa här på kommunens hemsida. http://www.vimmerby.se/PageFiles/4798/KF_23%20nov.pdf på sidan 38 under ärende 8 finns Centerpartiets kompletta budgetförslag. Det finns även på Centerpartiets hemsida Centerpartiets företrädare uttryckte redan i november på Kommunstyrelse och Kommunfullmäktige att detta budgetförslag är det som ska gälla om folket ger ett tydligt besked att skolorna ska behållas under denna mandatperiod.  http://www3.centerpartiet.se/Lokal/Vimmerby/Politik/ Om Majoritetens företrädare inom socialdemokrater och moderater har missat detta kanske de sov på sammanträdena eller så vill de inte minnas alternativt kommer ihåg fel. Och var de vakna och har läst handlingarna så kan jag inte se det på annat sätt än att de nu ljuger. Så vad är sanning och vad är "sanning"? Detta är otroligt tråkigt Särskilt när det gäller en så viktig fråga som våra barns väl och ve. Vad ni än röstar på så kommer besparingar att drabba någon eller något på något sätt.
Barnen drabbas minst om man röstar på alternativ B
Rösta B för bevara!
Allas Er Eva S i Frödinge


måndag 4 januari 2016

God fortsättning på det nya året!

Sitter och försöker summera året som gått. Det är trots allt 365 dagar.
I vår lilla kommun har det rörts om ordentligt i den politiska grytan.
Det har kokat över några gånger så det osat bränt.
Den värsta stormkokningen är väl beskedet som kom 1 april från kommunens ledande politiker i majoriteten.
De kommuninnevånare som öppnade tidningen den dagen trodde nog att det var värsta aprilskämtet.
Det var det INTE.
Tyvärr.
De styrande menade verkligen att lägga ned landsbygdsskolor och förskolor på landsbygden.
Hela FYRA skolor var det de tänkt utplåna.
De ändrade sig så småningom och då var det "bara" TVÅ skolor och EN förskola som skulle läggas ned.
"Med en dåres envishet" hävdar företrädare för politik och tjänstemän att man får en bättre skola om det är större enheter.

Det är det nog INGEN mer än de som tror på. Det finns inga belägg för att det är sant.

Dessutom har man ännu inte lämnat en konsekvensbeskrivning värd namnet över vad som händer med skolbarnen i första hand och kringliggande landsbygd i andra hand.
Att det blir negativa synergieffekter vittnar otaliga skolnedläggningar om i andra kommuner.
När skolan försvinner påverkas barnfamiljerna. De som bor där och de som kanske hade kunnat tänka sig att bosätta sig där om det funnits förskola skola och fritidshem.

Man ska inte underskatta människors egen vilja. I synnerhet inte föräldrar.
De är inga menlösa fån som bara nickar och säger ja och amen till allt som beslutsfattare hittar på.

Att föräldrar som bor på landsbygden redan idag, innan en eventuell skolnedläggning, har långa resor med bil för att få livspusslet att gå ihop, det vet alla som bor på landsbygden.
Att då få ännu längre att lämna och hämta barnen blir en utgiftspost som blir som ett straff.

Det är ändå bara EN konsekvens av skolnedläggning.
En annan är att barnfamiljer väljer att bo någon annan stans om de kan.
En följd av detta är att det blir tomt på landsbygden. Det drabbar landsbygdsbutikerna. Färre kommer att åka med kollektivtrafiken. Vägarna kommer att bli nedklassade när färre åker på dem.

Finns det då inget positivt med skolnedläggning?
Som jag ser det - NEJ!!!

För det första
Skolresultaten blir inte bättre. Det finns inget som säger att barn som åker buss/skolbil lång väg både till och från skolan mår bättre av det och därmed kan tillgodogöra sig kunskaperna och lärandet bättre. Tvärtom har trötta barn svårare för kunskapsinhämtning.

För det andra
Föräldrar som har barn i förskole- och skolålder vill gärna att deras barn ska gå i en skola så nära hemmet som möjligt. I de allra flesta fall.

För det tredje
Skolan är navet i en bygd. Om det inte finns skola och barnomsorg kan vara avgörande ommänniskor finner det attraktivt att bosätta sig.

För det fjärde
Det kan inte vara bra att barn från det år de fyller sex ska åka längre vägar med skolskjuts för att komma till skolan. Det finns redan barn som åker hemifrån väldigt tidigt till sin nuvarande skola.

För det femte
Skolklasserna i de kvarvarande skolorna förtätas. Klasserna blir större och varje barn får mindre tid med pedagogen/läraren.

Sist men inte minst:
Ska verkligen 2016 gå till historien som det år när livskvalitén försämrades radikalt för många unga familjer på landsbygden i Vimmerby kommun.

Vem vill att bygderna dör ut? Vem är betjänt av det? Vem vill att husen sjunker i värde?
Vem vill att Vimmerby ska bli en mindre attraktiv kommun att bo och leva i?

 Jag ställer mitt hopp till att folk går man ur huse och röstar för skolornas bevarande den 21 februari!
Så det kan bli en God fortsättning även för barnen på landsbygden och deras familjer!

Här kan du läsa om när var och hur man röstar i Folkomröstningen om skolor och förskolor:

http://www.vimmerby.se/kommun-politik/val/folkomrostning-2016/

Allas Er
EvaS i Frödinge