onsdag 13 april 2011

Maten i Sverige

Hälften av maten i alla matkassar vi bär hem i Sverige är importerad.
Jo det är sant.
I Sverige har vi bara 50% egen försörjning av mat idag.

Det är av stor vikt att kommuner och landsting ser över hur de gör sina upphandlingar av den mat våra barn, sjuka och åldringar ska äta.

Tycker vi inte att det har någon betydelse?

Det är idag endast 40% sysselsatta inom lantbrukets produktion jämfört med 1975.
Vi konsumerar däremot 40% mer än då. Gapet mellan produktion och konsumtion har ökat.

Var har alla dessa arbetstillfällen tagit vägen, eller snarare vart har alla de människor tagit vägen som arbetade inom den agrara näringen?
Ja inte är de arbetslösa. Det är duktigt kunnigt folk som slagit sig in på den öppna arbetsmarknaden och därigenom trängt undan andra arbetssökande med ibland sämre meriter.
Jag vet inte hur många det är till antalet. Det kanske någon statistik- och stapeldiagramnörd kan ta fram.
Det är inte intresssant i sammanhanget.

Det som är intressant är att vi i Sverige med "Världens renaste" matproduktion inte kan konkurrera prismässigt med den importerade maten.
Vi får konkurrera med andra värden. Som exempel närproducerat, att man vet varifrån maten kommer.
All importerad mat behöver inte vara sämre än den inhemska kvalitetsmässigt, men mat producerad i Sverige ger jobb åt många, särskilt på landsbygden.
Vi behöver svensk lantbruksproduktion.

2 kommentarer:

  1. Bra sagt Eva!!!
    Vi kan ju även poängtera att den svenska maten faktiskt inte innehåller antibiotikaresistenta bakterier som faktiskt mycket av det importerade köttet gör! Samt att svenskt kött är så gott som salmonellafritt medans det är inte det importerade köttet!! Tacka vet jag svenskt kött! Det kan man lita på och det vågar man med gott samvete ge till sina barn!! / Ellen

    SvaraRadera