torsdag 28 april 2011

Kollektivtrafik för alla?

Det är bra för de som vill ta sig snabbt fram med buss att man satsat alltmer på stråktrafik för landsvägsbussarna. D.v.s. att bussarna ska gå på de stora riks och europavägarna i huvudsak.
Dessutom dras alltmer av dessa vägar utanför samhällen där folk bor, vilket snabbar upp transporterna.
 
Detta innebär ändå att alltfler på landsbygden får allt längre till närmaste busshållplats.
Det ställer större krav på kommunen att ordna lokaltrafik för de egna innevånarna som bor där stråktrafiken inte går fram.
 
De flesta som inte har tillgång till egen bil är väl barn, ungdomar och äldre (ofta kvinnor).
Man kan ju vara krass och mena att de själva valt att bosätta sig på landsbygden.
Det gäller för en del men många äldre bor kvar i sina hus på landsbygden långt upp i åldrarna.
Vi i Centerpartiet vill ju ha en levande landsbygd.
 
Den anropstrafik  som finns i dag i Vimmerby kommun är ytterst begränsad. Dessutom måste man ringa Taxi senast dagen innan.
"Kompletteringstrafik" är endast på förmiddagar tisdagar och torsdagar, avresa ca 9.00 hemresa ca 12.00 eftersom taxi har fullt upp med att skjutsa barn och ungdomar till skolan andra tider. Dessutom körs komletteringstrafik tre gånger om året till marknaden!
"Stadsturen" körs inom centralorten helgfria dagar måndag t.o.m. lördag.
"Sockentur" körs fredagar till ”lokal tätort”. avresa kl 9.00 och återresa kl 10.00!
Läs gärna mer om detta
Tyvärr har inte kommunen marknadsfört detta i någon större omfattning.
 
Det är dags att se över detta i hela Vimmerby
Inne i stan, som har växt ganska mycket till ytan de senaste 30 åren behövs en fast linje gärna med tidtabell. Kanske kan man köra med en mindre buss driven med biogas?
På landsbygden kan man ha olika lösningar
I en del andra kommuner har man löst det så att man kör till och från busshållplatserna utmed stråken med mindre fordon. En del efter tidtabell och en del med hjälp av anrop.
Kanske skulle någon landvägsbuss förmiddag och någon eftermiddag kunna gå in i samhällena utefter vägen?

söndag 24 april 2011

Ansvar Mod & Fantasi i Vimmerby

Idag har vi, maken och jag, ätit en god frukost. Den tog lite längre tid än vanligt eftersom vi kom in på en del frågor som är aktuella idag.
Bl.a. kom vi in på bondekooperationen och att den är på väg att självdö.
Det beror på många saker som var och en medverkat till den långsamma döden.
Bland många andra har det varit ett mycket diffust ägardirektiv. Detta har medfört att tjänstemännen fått alltför stort svängrum.  Det har idag fått till följd att de bönder som slutar med sin verksamhet inte kan få ut sina egna medlemsinsatser på grund av dålig ekonomi. Det kan röra sig om flera hundra tusen kronor i enskilda fall.

Tyvärr är det här något som upprepas även inom den kommunala sfären. Ta till exempel Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB. Där bolaget blöder pengar.
2008 gick man med dryga 3,6 miljoner i förlust, 2009 var det mer än 4,4 miljoner och 2010 omkring 6 miljoner. Vilket annat bolag kan tillåta sig så röda siffror år efter år som dessutom eskalerar. Soliditeten har dessutom sjunkit dramatiskt. 
Hur kan en styrelse få sköta en sådan verksamhet med så dåligt resultat?
Vad står det i ägardirektivet? Är det meningen att kommunen ska skjuta till stora belopp år efter år?
Vad beslutades från början när man tog initiativ till detta Kulturkvarter?
Vem har nytta av att Näs finns? Vad vet kommuninnevånarna om Näs och vet de varför de ska betala för att Näs finns?
Eller är det så att Näs är till för en liten elit av kulturarbetare.
Frågar man folk ute på gatan så har de ingen aning om allt detta. Däremot tycker man att det är viktigare att man lägger skattepengarna på kommunens kärnverksamheter.
Jag håller till fullo med dem som tycker så. Kommunens första och största uppgift är att se till att det finns bra skolor, barnomsorg och bra äldre och handikappomsorg. Vi ska ha en god infrastruktur i hela kommunen så att människor kan bo och verka här.
Vimmerby Kommuns motto är Ansvar Mod & Fantasi
Det är dags att börja ta Ansvar för att barn, gamla och funktionshindrade kan känna trygghet.
Barn och ungdomar förtjänar en säker skolväg och en bra skola. De ska inte behöva gå upp till 12 km varje dag på smala och under vinterhalvåret mörka och hala landsvägar för att komma till bussen eller taxin som kör till skolan. De ska kunna få den hjälp de behöver i skolan om de har det svårt med matten eller vad det nu är. Det är inte tillfredsställande att ett stort antal av våra ungdomar går ut nian utan att vara godkända.
Inom omsorgen om våra äldre och funktionshindrade ska man spara på det mesta. Personalen springer allt fortare. De är jätteduktiga på att pussla med sina scheman för att få det att gå ihop, men det finns en bortre gräns för hur duktig man orkar vara. Och visst vill vi väl att våra gamla föräldrar ska ha det bra på sin ålderdom.
Inom socialförvaltningen med familj- och individomsorgen ser man att allt fler behöver hjälp på olika sätt. Allt fler blir utförsäkrade ur de system som staten står för - Försäkringskassa och Arbetslöshetskassa. Då finns bara kommunens system kvar som hjälp. Det kostar stora pengar för kommunen.
Det behövs Mod för att ställa detta mot annat som vi inte behöver och som vi enligt kommunallagen inte är skyldiga att tillhandahålla. 
Om man inte har det modet kommer det att behövas en hel del Fantasi för att ge människorna de besked man kommer att bli tvungen att ge, så att man på ett bra pedagogiskt sätt kan förklara varför man förordar andra värden än att tillgodose barn, ungdomar, handikappade och gamla det de har rätt till.

tisdag 19 april 2011

Nu händer det mycket

Var på ett välbesökt kretsmöte med Centerpartiet i Vimmerby i går kväll.
Annie Johansson Centerpartistisk riksdagskvinna var i lilla Vimmerby för att ingjuta framtidstro i Centerpolitiker och andra intresserade.
Hon besökte "Fabriken", allaktivitetshuset, på eftermiddagen och träffade där ungdomar för att lyssna på dem.
Ungdomarna är det viktigaste vi har.
Det är synd att Centerpartiets Ungdomsförbund har minskat som det har. Men idag väljer ungdomar annat och engagerar sig på andra sätt. Det måste vi respektera. Vi gamla.
Hoppas att ungdomarna fick något med sig från mötet med Annie.
Alltnog. Vårt möte med Annie på kvällen var mycket givande och jag själv känner mig stärkt som Centerpartist.
Vi fick också se Janne Strömstens fotoutställning "Två tanter och en hemost". Det är underbart vilket kulturarv hans bilder är. Janne talade om att det varit 2500 besökare och tittat på hans bilder.

Mötet handlade också om äldreomsorg och vård- och omsorgsboende för äldre. Dels dementa dels funktionshindrade.
Det har varit som en lång seg följetong att få till detta med nytt fräscht boende för våra gamla.
Att det tagit så lång tid beror på många olika saker.
Nu hoppas jag att man på grund av prestige inte sätter fler käppar i hjulen så att byggnationen av ändamålsenliga bostäder och lokaler kan komma igång.
Sedan ska vi fylla byggnaderna med boende och personal.
Det har framkommit att en del vill att man ska lägga ut driften externt. Det är väl OK om man även ser över hur det blir i konkurrens med egen kommunal drift eller för den delen med intrapenad
Driften är absolut viktig för de människor som omfattas av den.
Det är först och främst den äldre brukaren, men inte minst de anhöriga som vill ha ett ord med när det gäller omsorgen om make, maka, mor eller far på gamla dar.

Sådana beslut ska inte hastas fram. Det ska ses över ordentligt innan man fattar ett av de viktigaste besluten på mycket mycket länge i Vimmerby kommuns historia.

Min farmor sa "Fort och väl går aldrig hand i hand"

söndag 17 april 2011

Äntligen helg!

Lördag vaknade jag vid sjutiden och det var alldeles tyst. Funderade en stund på vart gubben min tagit vägen. Då hörde jag traktorn brumma till nere på ladugårdsplanen. Han var redan ute och hade låtit mig sova ut.
Utsövd och pigg travade jag ner till honom för att byta ett par ord innan han gav sig iväg.
En underbar lördag blev det..
Fick besök av yngsta barnbarnet Mira och hennes mamma Yrja. Skönt med en fika i lugn och ro.
Sedan har jag njutit av vårvädret. Det är inte  alls tyst ute. Fåglarna kvittrar så glatt i kör. Hästarna nedanför på gärdet frustar och gnäggar ibland. Grannens tupp har nog också fått vårkänslor för han gal lite då och då. Ett mycket trivsamt inslag i vår by.
Skulle köpt en ny torkvinda i veckan men hittade ingen bra. Vår gamla har nog ca 40 år på nacken så den skall lämnas in till återvinningscentralen. Den "äter" snören, så den har gjort sitt.
Får väl ta och sätta upp ett par linor mellan träden tills jag hittar en bra ny torkvinda. Inget är väl så skönt som att bädda med lakan som fått fladdra fritt i vinden.

Söndagen med underbart strålande väder, Barn och barnbarn med sambos och vänner på fikabesök! Kul att de kommer och gör nedslag i Frödinge. Samtal om diverse i vardagen. Underbart att träffas under enkla former. Borde bli oftare, men ungdomar har mycket omkring sig med studier och arbete. Hoppas de känner att de alltid är välkomna till oss.

Ha det så gott
Eder EvaS

torsdag 14 april 2011

Det var en gång...

Det var en gång en liten by. I den byn fanns både kyrka och prästgård.
Någon gång på 1700-talet var biskopen på visitation. Han skulle övernatta i prästgården som låg vackert på en liten höjd. Nedaför prästgården flöt ån genom dammar med allahanda växt och djurliv. Eftersom det var vår var en del av djuren ganska aktiva. Särskilt grodorna som alltid funnits i tusental i det grunda vattnet.
Och eftersom det var vår kväkte och sjöng grodorna på sitt aldeles eget oefterhärmliga sätt. Den ena grodan försökte överrösta den andra. Det blev en kakafoni som varade hela nätterna igenom.
På 1700-talet var det annars ganska tyst ute.
Detta grodkväkeri utspann sig just när biskopen skulle övernatta. Han skrev sedan i sin rapport att grodorna hade stört hans nattsömn så till den milda grad att det skulle dröja innan han satte sin fot i byn någon mer gång.
Byn detta utspann sig i har troligen fått sitt namn efter det gammalnordiska ordet för groda  "frodha". Byn kallades tidigare Frothunga. Idag heter den Frödinge.
Detta var mina alldeles egna funderingar. Sant? Ja vem vet.
Grodorna försvann när man på 1800-talet dikade ut mossarna och dammarna....

onsdag 13 april 2011

Maten i Sverige

Hälften av maten i alla matkassar vi bär hem i Sverige är importerad.
Jo det är sant.
I Sverige har vi bara 50% egen försörjning av mat idag.

Det är av stor vikt att kommuner och landsting ser över hur de gör sina upphandlingar av den mat våra barn, sjuka och åldringar ska äta.

Tycker vi inte att det har någon betydelse?

Det är idag endast 40% sysselsatta inom lantbrukets produktion jämfört med 1975.
Vi konsumerar däremot 40% mer än då. Gapet mellan produktion och konsumtion har ökat.

Var har alla dessa arbetstillfällen tagit vägen, eller snarare vart har alla de människor tagit vägen som arbetade inom den agrara näringen?
Ja inte är de arbetslösa. Det är duktigt kunnigt folk som slagit sig in på den öppna arbetsmarknaden och därigenom trängt undan andra arbetssökande med ibland sämre meriter.
Jag vet inte hur många det är till antalet. Det kanske någon statistik- och stapeldiagramnörd kan ta fram.
Det är inte intresssant i sammanhanget.

Det som är intressant är att vi i Sverige med "Världens renaste" matproduktion inte kan konkurrera prismässigt med den importerade maten.
Vi får konkurrera med andra värden. Som exempel närproducerat, att man vet varifrån maten kommer.
All importerad mat behöver inte vara sämre än den inhemska kvalitetsmässigt, men mat producerad i Sverige ger jobb åt många, särskilt på landsbygden.
Vi behöver svensk lantbruksproduktion.

tisdag 12 april 2011

Läget är förkylt

Det är inte ofta jag missar ett gruppmöte, men i går kväll fick jag stå över på grund av en rejäl förkylning.
Ska bli spännande att höra vad som sades. Det handlade om äldreomsorgen i Vimmerby kommun.
Vi har väntat nu i ett antal år på att man ska få "foten ur" och sätta spaden i jorden för ett nytt vård- och omsorgsboende för äldre i Vimmerby.
Den gamla byggnaden Eken är utdömd av arbetsmiljöverket. Den går inte heller att bygga på en våning eftersom den är byggd på det sätt och av det material den är.

Att buygga om den invändigt för att uppfylla byggnorm för vård och omsorgsboende skulle kosta alldeles för mycket och rent praktiskt Var skulle man göra av alla äldre boende under tiden byggnationen skulle pågå?

Hoppas nu att man tar kloka beslut och bygger nytt så att de äldre kan få fina bostäder där också personalen kan arbeta utan att slå knut på sig själva.

När jag blir gammal vill jag bo på ett ställe där jag trivs både med min lägenhet omgivningen och kan se lite grönt genom fönstren.
Jag vill också ha en egen toalett med dusch. Kanske ett pentry där mina anhöriga kan fixa fika när de kommer på besök. Rummet ska vara så stort så jag får plats med ett par stolar och ett litet bord förutom sängen.

Ärendet som handlar om detta har dragits i långbänk länge nog.
Har hört att en del inte tycker att Vimmerby kommun ska låna kapital till detta bygge. Varför i hela friden då?
Alla som bygger något idag lånar väl till det.
Även en privat byggare har väl krediter som kostar. Någon får betala detta. Oftast hyresgästerna om det är ett boende.
Huvudsaken är i alla fall att man bygger och det SNART!

//EvaS

måndag 11 april 2011

Håller Vimmerby på att bli en ankdamm?

Hej
Detta är mitt första blogginlägg

Har läst en del bloggar om Vimmerby.
Bland annat en officiell blogg på Vimmerby kommuns hemsida som kommunstyrelsens ordförande och kommunalrådet Micael Glennfalk har 
 http://vimmerby.blogspot.com/
Det enda man kan säga om det är väl att hans bloggginlägg är väldigt långa.

Jag har försökt få till en kommentar på hans blogg om det. Vet ännu inte hur det gått - Dvs om Micael Glennfalk godkänt min kommentar.

I vår fina kommun Vimmerby kan man, om man vill, prata direkt med folk "ute på stan". Då får man veta vad de tycker i olika frågor.
Debatten med väljarna - kommuninnevånarna drivs kanske inte bäst via en blogg, som många ändå inte har möjlighet eller lust att läsa. Möten mellan männisskor är viktigt.


De kommunpolitiker man valt har fått väljarnas förtroende att fatta beslut om och bedriva verksamhet i vår kommun för medborgarnas bästa inom de ekonomiska ramar som kommunen har. Medborgarna i kommunen är ju faktiskt just kommunen.
Ordet kommun kommer av latinets communis, som betyder gemensam.
Jag är en av dessa politiker som fått Centerpartiets förtroende att sitta som ledamot i omsorgsnämnden.
Jag hoppas verkligen inte att Vimmerby kommun ska behöva bli en s.k. ankdamm

Ha det gott!
Eva