torsdag 10 december 2015

Snart är det Lucia och Jul

Fy fasiken så trött jag blir på alla som sprider att vi inte får fira det ena och det andra.
VEM ska bestämma att vi inte får fira Lucia? VEM ska bestämma hur vi firar jul, påsk midsommar nationaldagen osv osv.
Det är väl alla vi som brukar fira allt detta som bestämmer hur vi vill göra.
Vill "Knäckebröhults hembygdsförening" fira Lucia efter gamla traditioner som de gjort de senaste sjuttio åren eller mer, så får de det. De får ha både tomtar, sotare, bagare, pepparkaksgubbar, Staffan stalledräng, de tre vise männen, tärnor, änglar, Lucia eller vad för utklädnad som helst.
Det finns ingenting som bestämmer hur man vill göra detta. Det bestämmer varje Luciafirande sällskap. Det är bara människornas engagemang som sätter gränserna.
Att skolorna bestämmer hur de vill fira olika högtider kan endast förälrarna till barnen som går där ha synpunkter på. Egentligen. Fast vi är många som tycker. Mycket.

Pratade med en gammal dam häromdagen. Hon kunde inte förstå det rabalder som blivit omkring allt detta. Bland annat tog hon upp detta med firandet av Lucia på förskolorna. Hennes barnbarnsbarn skulle inte fira Lucia på sin förskola så som de gjort tidigare. Personalen kunde inte ställa upp med att arrangera detta kvällstid. De skulle däremot ha en liten luciatablå med bara barn och personal i den stora lekhallen med alla avdelningar tillsammans. De skulle äta pepparkakor och dricka julmust. Den gamla damen tyckte att det var ett alldeles utmärkt sätt att levandegöra traditionen med Lucia.
Hon mindes hur det varit förr om åren när trötta barn och stressade föräldrar skulle försöka ha en trevlig kväll med luciatåg i skolans gymnastiksal eftersom man inte fick plats inne på förskolan. Det hade väl varit trevligt men alla fick inte sittplatser på de bänkar som fanns. Barnen sprang mest omkring och väsnades efter att Luciatåget var färdigt. Några ramlade och slog sig. De grät och var trötta.
Så de allra flesta samlade ihop sina kaffekorgar och åkte hem.
Det är, sa hon, kanske trevligare om några barn och föräldrar samlas och firar detta själva med familjerna, Far- och morföräldrar tillsammans.
Då mindes jag hur jag och mina flickor tillsammans med min syster och hennes flicka åkte hem till min mor och far tidigt på Luciamorgonen med kaffekorg. Flickorna sjöng luciasången och någon sång mer de kunde. Sedan drack vi allesammans Luciakaffe och Julmust. Trevligt lugnt och inte alls krävande.

Allas Er EvaS i Frödinge



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar