tisdag 11 februari 2014

En dator är lika viktig för dagens elev som räknesticka, penna, linjal och suddgummi var 1966

 
Min räknesticka årsmodell 1966

Idag är en dator med fungerande nätuppkoppling lika viktig som papper, penna, suddgummi, formelsamling och räknesticka var för mig när jag gick i skolan på sextiotalet.

Läste idag, tisdag den 11 februari, i vår lokala dagstidning att man i Västervik satsar på att dels ge varje elev, som till hösten börjar ettan i gymnasiet, en egen dator, dels ska de bygga ut nätet där.
 
Förra veckan, den 4 februari, kunde man i samma tidning läsa att eleverna på Teknikprogrammet, Vimmerby gymnasium är frustrerade eftersom de inte kan göra sina arbetsuppgifter på skolans datorer. Det finns inte tillräckligt utrymme i det interna nätet så det räcker till en hel klass när de ska jobba med tekniska program. Det så kallade molnet (1) blir fullt. Lektioner kan inte hållas, de har t.o.m fått ställas in enligt artikeln i tidningen, och eleverna kan inte göra de arbeten som krävs.
De berättade också att man inte ens kunde streama nyhetsprogram när man hade lektion i samhällskunskap!
Det kunde bara vara 17 elever inloggade samtidigt i den klass tidningen intervjuat.
VILKEN klass innehåller endast 17 elever?
Bandbredden är inte tilltagen efter behovet.
Uppkopplingen är för långsam och drabbas av återkommande driftstopp när hundratals elever belastar nätet.

Innan systemet ändrades fungerade det.
Tidigare hade de stationära datorer och det fungerade bättre. ”Molnlösning fungerar i teorin men inte i praktiken”, säger en elev till tidningen.

Jag blir djupt oroad av att läsa sådant.

Man får innerligt hoppas att Vimmerby kommun löser detta, helst igår, så att inte det här påverkar våra elevers val av gymnasium inför hösten.

(1)   Förklaring till vad molnet, Cloud computing, är:
Cloud computing betyder att du jobbar som vanligt på din dator, men inte behöver installera program på den. De program och de filer du använder finns istället på en server som du ansluter dig till på internet. Du kan nå samma program och filer från vilken annan uppkopplad dator som helst.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar