torsdag 30 maj 2013

Fundering mitt i veckan



Satt och funderade på vad som är viktigt - EGENTLIGEN...

Kan det vara så att vissa saker blir viktigare ju närmare man kommer valet 2014 ?

Det tycker ju inte jag, men jag har förståelse för att man i ett parti måste markandsföra sig inför ett val. Att man då måste tala om för sina väljare vad man vill åstadkomma inom sin kommun, landsting och riksdag.

Att vissa frågor är lika viktiga hela tiden, alltid, året runt, genom mandatperioder är väl oomkullrunkeligt.

Det svåra är bara att man ska samsas med många andra partier för att komma fram till lösningar som passar de flesta och som väljarna är nöjda med. Det kräver en finess och fingertoppskänsla av oss som är aktiva politiker. Det kräver också att man kan vara ödmjuk och kompromissbenägen.

Man kan inte slå sina kollegor i andra partier i huvudet med "färdiga" lösningar. Då åker man på motstånd redan från början.

För att komma framåt är samtalet det viktigaste. Det näst viktigaste är att det måste få ta lite tid för att kunna bli så bra som möjligt för de som valt oss politiker.

Att man ska ha bråttom med att få igenom beslut bara för beslutets skull är absolut ingen bra lösning.

Ibland måste man fatta snabba beslut för att lagen kräver det, men annars är det mycket bättre om så många som möjligt blir nöjda med det beslut man så småningom kommer fram till.

Ett gott exempel är arenastaden i Växjö. Där var man helt överens politiskt när beslutet väl fattades. Det tog sin rundliga tid med många turer hit och dit, men när man så var överens så blev det verkligen bra!

Ibland undrar man varför en del ställer sig på barrikaderna och skriker ut sitt budskap innan man förankrat det åtminstone i de egna leden.

Kan det vara så att man i det senaste valet lovade sina väljare många saker som sedan visade sig svåra att genomföra? Eftersom man inte fick majoriteten att gå med på allt?

Visst ska alla partier ha sin profil, sina ideal och sina visioner! Det är viktigt för att inte allt ska slätas ut till en grå massa. Det är viktigt i en demokrati!

Jag vet att man kan få vänta båden en och två mandatperioder på att en vision blir verklighet. Jag vet också att tidens tand gnager på visionerna så att de blir omoderna och att man då måste kunna ändra kursen för att följa med i samhällsutvecklingen.

Nu har man i de olika partierna så smått börjat fila på sina vallöften  inför valet 2014.

Det ska bli spännande att läsa valmanifesten och lyssna på debatten.

God eftermiddag

Er Eva S i Frödinge






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar