tisdag 15 januari 2013

Kokta kringlor, Vimmerbykringlor

Satt och läste på en sida på Facebook att man efterlyste Vimmerbykringlor, även kallade kokta kringlor.

Råkar ha ett bra recept i mina samlingar:
Var så goda!

Vimmerbykringlor, Ingrid Svenssons recept60-70 kringlor, beroende på storlek:

½ liter mjölk
1 dl grädde
50 gr jäst
200 smör/margarin, ta gärna hälften av varje.
2 ägg
1 dl socker
vetemjöl till en inte alltför fast vetedeg

Smält fettet och ljumma mjölken. Blanda alla ingredienser och gör en vanlig, ej för hård vetedeg. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Arbeta degen väl och rulla ut till kringlor. Lägg dem på bakduksklädd bricka eller plåt. Låt jäsa en stund.
Sätt ugnen på 250 gr. Ha en gryta med kokande vatten beredd, lägg i några kringlor i sänder, de flyter upp meddetsamma.
Ta upp kringlorna med hålslev, lägg dem på en plåt och grädda i ugn 10-15 minuter. Ska du baka kringlorna efter gamla traditioner ska du ha råghalm på plåten under kringlorna.
Kringlorna är inte så söta och, som sagt, mycket hållbara. Lycka till!

Ingrid Svensson bor i Brantestad där de brukar baka kokta kringlor till jul varje år!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar