fredag 6 mars 2015

Vårdnadsbidrag eller barnomsorg?

Jag har funderat lite.
Det är akut brist på barnomsorgsplatser.
Idag kostar en förskoleplats på heltid ca 135000 kronor per år för en kommun av Vimmerbys storlek. Föräldrarna betalar endast ca 10% av det beroende på maxtaxan och föräldrarnas inkomst.
Övriga 90% betalas med skattemedel.
I Vimmerby kommun kan föräldrar med barn mellan ett och tre års ålder få s.k. Vårdnadsbidrag om de inte behöver kommunal banomsorg.
De får då 3000 kronor per månad.
Regler finns på kommunens hemsida.
"Vårdnadsbidrag för barn mellan ett och tre år"
Om fler kunde nyttja detta bidrag för att antingen vara hemma med barnet eller lösa sin barnomsorg själva skulle kommunen spara väldigt mycket pengar.
Många måste anlita den kommunala barnomsorgen för att de måste arbeta och tjäna pengar att få ekonomin att gå ihop, men en del skulle nog vilja vara hemma med sina små om de bara kunde.

Jag vet vad jag skulle ha valt om jag varit i den situationen när mina barn var små.
När mina flickor var små blev jag ensamstående p.g.a. skilsmässa.
Då hade jag dem hos en kommunal dagmamma från att yngsta dottern var två år till dess hon var fem. därefter slutade dagmamman och jag blev anvisad en plats på dagis för den yngsta och fritids för den äldsta.
Det blev inte bra. Yngsta dottern mådde dåligt av de långa dagarna och jag satte mig att räkna på om jag skulle kunna gå ner i arbetstid.
Jag räknade fram och tillbaka och kom slutligen fram till att jag skulle klara mig om jag arbetade endast förmiddagar. Det blev 4,7 timmar per dag mellan kl 6.48 - 11.30.
Dels fick jag lägre barnomsorgsavgift, dels fick jag högre bostadsbidrag.
Det fattades ändå 100 kronor (Detta var 1975)
Det löste jag genom att jag hade mer tid att baka själv och laga mat från grunden. Jag sydde också en hel del av barnens och mina egen kläder.
När mina pojkar var små på åttiotalet var jag först hemma med den äldste till han var nästan två år. Då var jag gift med pojkarnas far, det är jag än.
Jag städade åt kommunen ett par timmar om dagen kvällstid, när deras pappa var hemma. Sedan blev jag kommunal dagmamma. Det var jag sedan i 21 år innan jag blev sjuk. Då hade alla ungar redan flugit ur boet.

Att man kan lösa sin ekonomi är inte alldeles lätt idag. Jag hade turen att mina barn växte upp när barn var ute och lekte "med kottar och pinnar"
De hade inga mobiltelefoner eller plattor. De hade inte ens en egen TV.
Var och en måste få göra det som passar bäst i varje enskilt fall.
För mig var det bäst att vara hemma med barnen så mycket som möjligt.

Trevlig helg!
EvaS


onsdag 4 mars 2015

Synpunkter på VACKRA VIMMERBY – GESTALTNINGSPROGRAM

Frödinge 2015-03-04
Synpunkter på
VACKRA VIMMERBY GESTALTNINGSPROGRAM
Nu kan man lämna synpunkter på ett gestaltningsprogram som kommunen beställt av en extern aktör
Konsulten Tengbom AB. 
Här kan man hitta det. Det finns också utställt i Stadshusets foajé 
Synpunkter kan skickats till Stadsarkitekt Sara Dolk
Som kommuninnevånare och privatperson har jag rätt att lämna synpunkter. Det har jag gjort.
Har skummat igenom förslaget. Det ser väldigt fint ut.
Bekymret är att Vimmerby kommun inte har ekonomi att genomföra allt detta vackra.
Men som vision är det ganska fint.
Saknar också vision och gestaltning för de mindre orterna runt Vimmerby.
Storebro, Södra Vi, Gullringen, Frödinge, Rumskulla, Djursdala, Locknevi och Pelarne

Det är nog en utopi, men att hela Vimmerby kommun ska vara med i ett gestaltningsprogram borde vara en grundbult.

Allvarligt är också att man föreslår att ta bort flera av stadskärnans P-platser.
Man vet ju idag att stadskärnornas handel är avhängig att det finns P-platser inom rimligt avstånd. I allt fler städer finns tomma butikslokaler inne i centrum medan det i ytterområden växer upp nya stora butiker. Med gott om parkeringsytor. 

Som boende någon mil utanför centralorten är jag beroende av att kunna hitta en parkering när jag ska handla. Någotsånär nära de butiker jag vill besöka.

Idag är det nästan omöjligt till och med en måndag att hitta en parkering.
Maken hade tänkt köpa en tårta på Bakfickan måndagen den 23 februari. Men hittade ingen P-plats med tillräckligt lång parkeringstid, inom rimligt gångavstånd, så det blev ingen tårta.

Tar man bort parkeringen på torget, den vid Rönnbärsgatan och utmed Storgatan, vilket förespeglas i gestaltningsprogrammet, blir det ännu sämre än det är idag.
Vilket centrumhandeln förlorar på.
Därför bör man ta med att man ska behålla antalet centrala parkeringar som det är idag, men om man kan hitta en annan bra lösning på lokalisering av parkeringsplatser i centrum som ersätter de befintliga, kan man kanske ta bort de som finns i dag.
Det är aldrig roligt att cirkulera omkring med bilen i fåfängt försök att hitta en P-plats med mer än en kvart P-tid.

En annan synpunkt är den att man ritat fina gång-/cykelbanor. Det är bra och nödvändigt. Men man har ritat in planterade träd. Detta är opraktiskt med tanke på att det krävs viss frigång för cyklister och gående. Det ställer också till det om de skjuter ut över körbanan. Därför krävs ett ganska stort fritt område kring träden så de kan breda ut sig naturligt utan att vara till hinder för gång, cykel och biltrafik.
T.ex är nog en ”japansk magnolia” med fri höjd över körbanan med 4,60 m inte tänkbart.

Enligt ”Lokala ordningsföreskrifter för Vimmerby kommun” §9 står det ” På ingen gatudel får grenar från träd, buskar och dylikt finnas på lägre höjd över gång/cykelbana än 2,50 m och 4,60 över körbana.”
De lokala ordningsföreskrifterna är rätt svara att hitta men här är en länk:

Med vänlig hälsning

Eva Svensson