lördag 17 september 2011

"Gult kort" - Om Ledaren i Vimmerby tidning om Centerpartiet


Detta skriver jag med min egen personliga övertygelse och med risk att få pisk av en del.
Det tål jag. Jag står för det jag tror på och jag är Centerpartist. Visserligen sitter jag inte med i kommunfullmäktige, men kan ändå föra fram mina synpunkter. Det är min rätt som medborgare i ett demokratiskt samhälle.

När jag i morse  läste i Vimmerby tidning att Alf Wesik i sin ledare skriver  Det blir varning och gult kort till centern i Vimmerby.”  satte jag nästan frukosten i vrångstrupen
Detta med anledning av att Centerpartiet står fast vid att inte bygga en ny fotbollsarena vid Ulriksdal, straxt öster om tätorten Vimmerby.

Det är med visshet om att vi i Centerpartiet har tagit rätt beslut som jag med blandade känslor tar del av denna ”Ledare” i Vimmerby tidning.
Det är enligt min personliga mening inte god journalistik att fördöma ett särskilt parti på ledarplats för att partiet vågar ta ställning.  Och att raljera om ”gult kort”
Har Vimmerby Tidning blivit ett moderat språkrör?

Att Centerpartiet försöker ägna sig åt den politik man har och vill stå för kan väl inte förvåna någon. Möjligen de som tidigare upplevt Centerpartiet som lite veligt,  vilket kan bero på att man tidigare, när Centerpartiet var i ”regeringsställning” i kommunen försökte få så många som möjligt med i båten innan man gick ut i media med förändringar av väsentlig art.
Centerpartiet får idag ganska mycket kritik för att man går på tvärs med alliansen i vissa frågor. Micael Glennfalk, kommunstyrelsens ordförande, kanske inte alltid gillar att Centerpartister ibland är tveksamma till hans idéer.
Det är det fina med demokrati, att alla får använda sig av sin röst. Och att kanske alla inte alltid har samma uppfattning. Och att man inte ska bli ”halshuggen” för det.

Man kan inte alltid hålla med i allting för att vara populistisk.

Vi har i Vimmerby kommun ganska mycket på agendan som rör det en kommun egentligen ska ägna sig åt. Det basala som skola, barnomsorg äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade och utsatta människor inom individ och familjeomsorg. Våra vägar och annan infrastruktur där kommunen har ansvar.
Kort sagt ska man göra det bästa för kommunens innevånare med de medel man har att tillgå.

I ett ekonomiskt läge där kommunen måste spara och dra ned på verksamheter inom väsentliga ansvarsområden finns inte utrymma för att kommunen ska bygga idrottsarenor, eller ens planera för några.
Allt man gör inom en kommun kostar pengar. Att ta fram kartor är ett sådant exempel.
Man har sagt att föreningarna själva ska stå för kostnaderna vid byggnation mm. HUR ska en förening kunna stå för kostnader där man måste planera om mark, köpa in markområden och dessutom bygga en helt ny anläggning? Det kanske är OK för någon, men kommunen har inget som helst ekonomiskt utrymme att ta till för detta.
I Kultur- och fritidsnämnden som har att ta ställning till hur mycket föreningarna kan få i bidrag har man också fått sparbeting, som kan innebära minskade bidrag till just föreningar.

Det fanns röster som sa före valet att man skulle kapa kommunens skulder om man vann valet och fick väljarnas förtroende.
Torsdagen den 26 augusti 2010 skrev Micael Glennfalk i sin blogg Vimmerby måste amortera snabbt”: Därför är det viktigt att kommunen snabbt amorterar sina lån.”
Micael Glennfalk menade troligen att om man inte snabbt amorterar av lånen kan det vid en ev. räntehöjning innebära att man kan bli tvungen till en skattehöjning eller ta av medlen som ska gå till skola, omsorg och vård för att betala räntor”
Den 31 december 2010 var låneskulden 219 miljoner kronor, enligt revisionsrapporten från den 8 april 2011.
Jag vet inte exakt hur stor kommunens låneskuld är idag. Antagligen kommer det att kosta ett antal miljoner att bygga de två äldreboenden som verkligen behövs liksom den förskola man planerar att bygga i stället för Vimargården som fick rivas på grund av mögel. Dessa åtgärder ligger inom ramen för vad en kommun kan förväntas göra.

För att kommunen ska kunna fullgöra sina skyldigheter och åtaganden mot våra barn och äldre är det absolut nödvändigt att satsa på detta.

Det är också nödvändigt att det finns pengar så det räcker att underhålla kommunens vägar.
Snöröjningen har som exempel under de senaste åren varit mycket bristfällig. Där kan man inte spara in eftersom det måste finnas framkomliga vägar för att kommunens invånare och företagare ska kunna ta sig fram. Det är också viktigt att gator och vägar är plogade innan kollektivtrafikens bussar och skolskjutsarna startar på morgonen. Man kan dessutom aldrig i förväg veta hur mycket eller hur ofta det kommer att snöa. Därför bör man avsätta så mycket pengar i varje års budget så det räcker för en så snörik vinter som de två senaste varit. Att hoppas varje år att det blir en snöfattig vinter är som att hoppas att det inte ska regna i juli.
Vi kunde den 27 augusti 2011läsa i Vimmerby tidning  om att kommunens vägar är så dåligt underhållna att endast det akuta behovet av underhåll skulle kosta många miljoner kronor
”I år är det avsatt en miljon till asfaltering, men i planen har vi åtgärder som ligger på en kostnad på 12-13 miljoner, säger förvaltningschefen Torbjörn Johansson”

Man får inte mycket asfalt lagd för en miljon kronor

Enligt uppgifter jag hittat kostar 3-4 cm tjock asfalt cirka 200 kr / m2 
Och det är bara asfalten.
Då räcker 1 miljon till ca 5000 m2 eller till en väg som är 7 m bred räcker det ca 700 sträckmeter.  Det är verkligen inte mycket och då är det bara för materialet. Därtill kommer arbetskostnader mm.
Möjligen kan en kommun som Vimmerby förhandla sig till ett något bättre pris?

Det mina vänner är verkligheten i Vimmerby kommun.
Centerpartiet förtjänar inget "gult kort"
Observera att detta är mina högst personliga reflektioner även om jag är Centerpartist in i märgen.

Med förhoppning om en trevlig helg
Er
Eva Svensson i Frödinge
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar