Har mycket tid att fundera på när
jag har svårt att sova om nätterna. Men det är svårt att få ner tankarna i ord.
Funderade på detta med hamburgare
(eftersom det varit en sådan debatt om en viss kedja) och hur det är ställt med
de stora hamburgerkedjorna. Var kommer deras råvaror ifrån?
Gick in på två av de störstas hemsidor och
kollade lite, vilket är helt och hållet min egen ovetenskapliga undersökning i all enkelhet.
MAX, (som är ett svenskt
företag), skriver så här på sin hemsida:
"Max är den enda
rikstäckande hamburgerkedjan som har svenskt nötkött, svensk kyckling och
svenskt bacon i sina produkter."
Mc Donalds, (som är ett
multinationellt företag) skriver så här på sin hemsida:
” ...tyvärr finns det idag inte
tillräckligt med svenskt nötkött för att möta vår efterfrågan. Så i dagsläget
samarbetar vi med Scan och även med OSI Group i Polen som har ett kött av
precis lika hög kvalitet, och som är lika noggrant kontrollerat på alla nivåer
i leverantörs-kedjan.” ” Ursprunget på kycklingen är dels dansk men även
europeisk och brasiliansk”
Det är bara det att om de köpt
svensk kött från början hade det funnits tillräckligt med råvaror.
Men min egen reflektion blir då
att eftersom Mc Donalds använt/använder importerat kött i sina hamburgare så
har lönsamheten för svenska köttproducenter minskat vilket gjort att många
köttproducenter slutat.
Jag vet vilken kedja jag skulle
välja mellan dessa två, om jag fick för mig att äta hamburgare. Fär att inte
tala om kycklingen...
Så kan det gå när man får fundera
en stund. Oavsett momsen...
Svenskproducerad mat ger jobb i Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar