tisdag 18 oktober 2016

I måndags kväll var det öppet möte i Frödinge Bygdegård

FBSKs ordförande Tomas Blomberg informerade om byggnationen, som FBSK står för vid Frödinge bygdegård.
Ett samarbete mellean Bygdegårdsföreningen och FBSK som nu håller på att förverkligas.
En arbetsgrupp på 5-6 personer jobbar med detta sedan 2011. Det året upptäcktes att nuvarande klubbstugan var angripen av mögel.
Klubbstugan bygggdes 1982 av gamla baracker som man fått efter ett vägbygge. Den stod färdig hösten 1982. Den byggdes senare ihop med skytteföreningens lokal.
2011 efter Anticimex kontroll och upptäckten av ett stort mögelangrepp bestämdes att man måste bygga en ny klubbstuga på FBSKs mark. Ritningar togs fram. De fick dock inte bygga eftersom Vimmerby kommun ansåg att det räckte med samlingslokaler i Frödinge och att Bygdgården låg precis intill. Man började då titta på bygdegården och de möjligheter som fanns där. Man tog först fram en ritning på att bygga om i källaren, men det blev inte bra. Därefter togs ny ritning fram för en tillbyggnad i källarplan mot Lundavallen. Det är den ritning som nu ligger till grund för byggnationen.
Man har också fått tips och idéer av en konsult Uffen Redhe. Det kostade runt tusenlappen och var väl värt pengarna. Bland annat att man kunde ha ett gym i lokalerna. Att det skulle vara en lokal för hela omlandet runt bygden.
För att lösa ekonomin sökte man pengar hos Arvsfonden och skickade in ansökan i maj 2014. Man fick svar framåt jul med avslag vid första ansökan, mycket beroende på att man ville ha en fritidsgård i lokalerna vilket Arvsfonden ansåg onödigt eftersom detta finns i närheten, i Vimmerby!!!
Man skickade in en ny lite omarbetad ansökan i november 2015, man kallade detta för "Frödinge Allaktivitetshus", och den här gången fick man positivt besked redan 17 februari 2016. Man blev beviljade 2543000 kronor. Man har också fått 250000 från Idrottslyftet. 125000 av egna medel.
De hade också haft många kontakter med Vimmerby kommun, där det sagts att investeringsbidrag brukar vara 30% av den totala investeringen. Det skulle innebära dryga mioljonen i kommunalt bidrag.På ett möte om de nyanlända i Locknevi Bygdegård nämndes att FBSK skulle ta sig an de ungdomar som var berörda och arbeta med integration. Då nämndes också summan 1 miljon kronor.
 När FBSK sedan skickade in ansökan blev det totalstopp. Kommunens ekonomiska läge hade försämrats rejält.   Efter många om och men blev dock beviljat ett bidrag på 500000 kronor.
Detta ställde till det i planeringen. Man planerade fyra omklädningsrum, en bastu och en kök samt ett gym. Allt detta ingick i ansökan.
Man gick igenom vad man kunde spara pengar på. Det blev det inledande markarbetet vilket till största delen görs ideellt. Byggnationen har de upphandlat och ByggKjell har fått en kravspecifikation vad som skall göras. Han tar över när plattan ska gjutas och bygger sedan utbyggnaden.
Ideellt arbete som planeras sedan är att sätta upp väv på väggarna, inreda en bastu och ett kök/kiosk. De ska ha en träff för att planera utomhusmiljön.
För att inreda gymet med lämplig utrustning ska de söka pengar hos Sparbanksstiftelsen.
Eventuellt kan föreningen behöva låna 200000 kronor.
Vissa saker får man inte låna till t.ex bygglov.
Planen är att det ska vara färdigt vecka 15, 2017
När man byggt färdigt måste man riva det gamla. Det kan krävas tillstånd för att få göra detta.  Då kommer det att kosta ytterligare för transport och  destruktion av materialet.
Föreningen har flera ungdomslag och ett duktigt dsmlsg utöver de vanliga fotbollslaget. Man har också en krocket- och fiskvårdssektion.
Båda föreningarna FBSK och Bygdegårdsföreningen ska vara kvar som enskilda föreningar med ett nära samarbete.
Tanken finns att bjuda in företagarna till ett möte framöver.
Förslag finns att ordna med en insamling där man kan bidra genom att skänka en slant.
Mötet avslutades med en gemytlig kaffestund.
Välkomna att titta in på FBSKs egen hemsida och läs om verksamheten och
MÖTESPLATS FRÖDINGE

http://fbsk.se/motesplats-frodinge/


Allas er
EvaS i Frödinge




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar